Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

25% спад на сделките с имоти догодина

Европейската централна банка показа, че е сериозна в намеренията си да потуши инфлационния пожар в Европа, който месеци наред гори спестяванията на хората. Днес финансовата институция, начело с Кристин Лагард, одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

Дали това ще се отрази на имотния пазар в България обсъдиха Иванка Петкова и брокерът на недвижими имоти Мирослав Язов.

Според него тази есен се отчитат по-малко сделки и по-ограничено търсене на имоти, което не е типично за този бизнес през есента, а бумът на покупко-продажбите е приключил отдавна. 

По думите му най-търсеният имот в Пловдив продължава да бъде двустаен апартамент до 100 000 евро, като и такива най-често се предлагат от строителните фирми. Къщите на село също са много привлекателни, показва статистиката.

Търсенето на луксозни имоти на кредит за собствено ползване ще бележи най-голям спад, смята Язов.

Най-скъпият район в града се оказва този около Медицинския университет, като съответно бул. "Васил Априлов" пък е най-скъпата улица.  Цените за квадратен метър там варират между 1500 и 1900 евро.

Според Язов трябва да се има предвид, че строителството е станало много сложно откъм документация, което ще го окрупни, тъй като дали за 20 или 200 апартамента, изискванията все трябва да бъдат покрити. 

Тенденцията, която се създаде по време на пандемията, за закупуване на имоти извън града не само, че се запазва, а и се увеличава, твърди брокерът. 

"Около 2 % от населението на всеки град си търси имот, което за Пловдив означава приблизително 12 000 сделки годишно. Следващата година се очаква 25 % спад. Пак ще има сделки, но ще се купува по-премерено" - каза още той.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Мирослав Язов може да слушате в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Парите на държавата се харчат с бясна скорост

Часовник на дълга поставиха върху столична сграда финансовите експерти Николай Василев и Никола Янков, убедени привърженици на нулевия бюджетен дефицит. Това, според тях, ще е предупреждение, че дефицитите, планирани от управляващото мнозинство, ще са в тежест за бъдещите поколения. Пред Радио Пловдив финансистът Никола Янков , който е и бивш..

публикувано на 06.12.23 в 17:05

"Българската Коледа" помага на София от Пловдив

Терапията на 6-годишната София Маркова от Пловдив вече трета година се подпомага от "Българската Kоледа". Момиченцето се бори с генетично заболяване, страда от Нунан синдром.  Прегледите и изследванията, които да установят диагнозата на София, започват още в ранна възраст, разказва майка й Вяра. За да навакса физическото изоставане от..

публикувано на 06.12.23 в 16:58
Юлияна Николова

Умората от изборите у нас се отразява на евронагласите ни

Продължаваща подкрепа за ЕС и очевиден интерес към предстоящите избори за ЕП, показват оповестените днес данни от проучване на „Евробарометър“.  Според изледването над седем от десет граждани вярват, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, като този показател остава непроменен спрямо същия период за миналата година. В същото време..

публикувано на 06.12.23 в 15:58
Адвокат Михаил Екимджиев

Прави се опит за имитация за конституционни промени

„Бързането с поправките в Конституцията, се дължи на стратегията, и този опит да бъде смачкан, да бъде маргинализиран. Както това ГЕРБ и ДПС направиха през 2015 година, когато въпреки постигнатото джентълментско споразумение, въпреки така наречения исторически компромис, в последния момента, а ние сме точно в такъв последен момент преди..

публикувано на 06.12.23 в 10:49
Иво Инджов

Поредният трус в управлението няма да е последен

Поредна драма в управляващото мнозинство. ГЕРБ се закани да бойкотира заседанията на НС, с изключение на свързаните с промените в Конституцията. Накъде клонят везните и ще издържи ли на поредния трус така наречената сглобка? „Този трус действително е пореден и няма да е последен. Ще има и по-слаби, и по-силни от него. Защото, тази..

публикувано на 06.12.23 в 10:18