Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката е съкровищница, която пази паметта на нацията

4
Димитър Минев, Вежди Рашидов, Димитър Димитров и Иван Гранитски
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Председателят на НС Вежди Рашидов дари на НБ „Иван Вазов“ ценни книги, свързани с работата на парламента, и екземпляри от 5-те Конституции на България от Освобождението насам. Дарението е съвместно с издателство „Захари Стоянов“, което от своя страна осигури българска класика.

Сред заглавията на луксозните издания са "Под игото" на Иван Вазов, "Време разделно" на Антон Дончев, "На острова на блажените" на Пенчо Славейков, "Подир сенките на облаците" на Пейо Яворов, "Борба" на Христо Ботев и др.

Още с влизането в библиотеката Рашидов се спря за минути пред огромния стенопис, посветен на патрона Иван Вазов и емблематични негови герои. Паното е дело на 3-ма изтъкнати пловдивски творци – Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона и Христо Стефанов.

В началото директорът на библиотеката Димитър Минев подчерта, че от самото начало най-важни са дарителите. „Дарителите са тези, които са направили фондовете на библиотеката толкова богати и ценни и днес. Представям ви един от тях - Вежди Рашидов, председателят на НС, който за втори път прави дарение. През миналия април той дари 1000 книги от своята лична библиотека“, каза Минев.

От своя страна Вежди Рашидов честити празника на будителите и допълни: „Да сте живи и здрави, честит празник – един от най-хубавите, заедно със Съединението и 24 май. Дава ни повод да се съберем, българите сме много различни и цветни. Да съхраним паметта и да носим духовността е важна мисия, но за съжаление хората отвикнаха от книгите и от шума на хартията“, заяви той, като подчерта, че библиотеката е съкровищница, която пази паметта на нацията.

„Днес е особен ден и защото празнуваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, припомни Вежди Рашидов.

„Много обичам Пловдив, имам слабост към него. Изключително духовен град! Тук дишах хубав въздух, въздуха на духовността. Учих се на морал, много съм взимал от моите приятели художници“, каза Рашидов, като си спомни с умиление за дните, прекарани в Пловдив.

После се обърна към издателя Иван Гранитски и го нарече: „съвременен будител“. От своя страна Гранитски посочи, че „мисълта се превръща в думи, а думите в дела. Тук, в библиотеката, е и писаното, и живото слово“. Той цитира думите на евангелиста: „И светлината свети в мрака и мракът не я обзе. Истинската светлина, която е неръкотворна и вечна, е светлината на словото“.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на дарителите и подчерта, че не само Деня на будителите, а и 24 май за първи път са празнувани в Пловдив. „Вие обичате Пловдив със сърцето си. Вие сте съвременните будители на България. Живеем в много объркано време, в което цари омразата“, се обърна той към Вежди Рашидов и Иван Гранитски. 

След като връчи дарението и разгледа ценни екземпляри от фонда на библиотеката, председателят на НС положи цветя пред паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина, разгледа експозицията на Археологическия музей, който тази година отбеляза 140 години от своето основаване, и посети изложбата на Павел Койчев в галерия „2019“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03