Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Милена Кадиева в "Добро утро, ден!"

| обновено на 05.11.22 в 14:09

Тази седмица в „Добро утро, Ден“ най- често звучат думите право, защита, справедливост. Гостът ни повече от 20 години има за своя кауза защитата на жертви от домашно насилие и трафик на хора. Тя е адвокат и избира професиата си след случай, който наранява чувството й за справедливост, когато е едва на 15.

Адвокат Милена Кадиева ръководи фондация „Джендър алтернативи“, която основава преди повече от 20 години. През това време е срещнала стотици пострадали, определя работата си като емоционално изтощителна, но и като каузаq от която няма намерение да се отказва.

Вече два пъти е отличавана в конкурса „Жените на Европа", а само пред 10-тина дни, за дейността си в защита на човешките права, получи награда на шведската кралица Силвия.  

В петте епизода на разгова с Паолина Комсалова Милена Кадиева разказва за най- емоционалните си случаи, за това какво мисли за съдебната реформа,  какво я вади от кожата и какво я прави оптимист за развитието на обществото към по- добро, споделя за старата си любов - археологията и за новото предизвикателство – карането на тротинетка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13