Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Български възход“ няма да подкрепи хартиената бюлетина

Снимка: БГНЕС

Депутатите от „Български възход“ няма да подкрепят връщането на хартиената бюлетина. Това обяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Румен Йончев, депутат от „Български възход“.

„Ние отказваме да играем в подобни изкуствени, схематични коалиции. По простата причина, че в това НС очевидно коалиция няма. Затова сме притеснени, че важни неща като хартиената бюлетина, отварянето на ИК, се случва в петък по никое време, в Народно събрание, което не може да излъчи мнозинство, а в същото време иска да говори за избирателната система. Това е неуместно и не е нормално, не бива да се случва“, подчерта Йончев.

По думите му това е знак, че се отива към избори. И то най-вече, че партиите, които държат на промените в ИК, отиват на избори.

„Нямаме никакво намерение да гласуваме за връщането на хартиената бюлетина като основен инструмент за гласуване. Този въпрос е решен. България направи крачката в 21 век към новата технология, хората свикнаха с нея. Връщането назад не ползва никой, освен тези, които искат да правят нещо на следващите избори“, коментира още Йончев.

Депутатът подчерта, че позицията на „Български възход“ по темата за военната помощ в Украйна е последователна от изборите насам.

„Ние твърдим, че помощта за Украйна има два елементи – продажбите на оръжие за Украйна. Според нас няма никакъв смисъл България да крие, че изнася оръжия за там. Хората го знаят, обществото го знае, световната общност го знае. Единственото, което правим е, че причиняваме страдание и загуби на българския бизнес, който вместо да го прави директно, го прави чрез посредници. Освен някой да има интерес от това посредничество, за да пречи на една такава стъпка. Ние сме категорични – бизнесът трябва да бъде освободен да търгува с Украйна. А що се отнася до военната помощ и даването на определени системи, които са на въоръжение на българската армия, за нуждите на отбраната на Украйна, ние твърдим, и това за щастие беше възприето, че такива дарения ще бъдат правени само в случай на замяна с необходимото оборудване от страна на съюзниците ни в НАТО“, обясни още Румен Йончев.

Народният представител смята, че шансовете за излъчване на правителство не са големи, защото липсват не само ясни мнозинства, но и дори опит за формиране на такова.

Цялото интервю с Румен Йончев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24