Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 22 на сто от заплатите покриват нормална издръжка


"Удължаването на действие на тазгодишния бюджет и за 2023 година означава замразяване на минималната работна заплата, която в момента е 710 лева брутно или 550 лева без данъци и осигуровки" Това припомни по Радио Пловдив Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Днес в столицата се състоя организиран от двата основни синдиката национален протест с искане за увеличение на трудовите възнаграждения. Синдикатите искат и приемане на бюджет за 2023 година от парламента, който да осигури увеличаване на минималната заплата до поне 850 лева.

Виолета Иванова смята, че пари за увеличение на заплатите още през тази година има. Тя се позовава на оповестените през октомври ревизирани данни на НСИ за брутния вътрешен продукт през миналата и първите 6 месеца на тази година:

"БВП беше актуализиран преди няколко месеца със 7 милиарда лева. Тези левове не са калкулирани в разчетите за актуализацията на бюджета. Дефакто пари има ,защото колкото по-висока е инфлацията, толкова по-бързо се пълни бюджетът."

Според Виолета Иванова не е валиден и изтъкваният аргумент, че увеличените доходи ще напомпат инфлацията:

"Натрупаната до момента инфлация не е в резултат на повишението на работните заплати, а основно се дължи на ръста на цените на хранителните продукти и енергоносителите", посочи тя.

Виолета Иванова цитира данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания, според които към месец септември тази година необходимите средства за издръжка на семейство с двама работещи и дете до 14-годишна възраст са 3066 лева месечно от брутни заплати.

"Само 22% от хората в страната могат да покрият разходите си за живот на базата на такъв доход", каза още Волета Иванова.

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е човекът,..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51