Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хартия, машини и смисъл "Ден след ден"

Ефектът от предложените от така наречената „хартиена коалиция“ промени в изборните правила на този етап е трудна работа на парламента. Днес там бавно се събра кворум заради протестното отсъствие на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, както и заради първоначалното отсъствие на депутатите от ГЕРБ, събрани от лидера им на обсъждане по темата. Доколко политическите сметки около изборните технологии отразяват обществения интерес и позиции по темата-ще говорим по това с Румяна Дечева, бивш член на Обществения съвет към ЦИК.

На този фон правосъдните реформи, за които част от партиите заявяват готовност, остават на заден план. Все пак служебният правосъден министър Крум Зарков представи проект на своя екип за разследване на главния прокурор, както и за необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за избирането и освобождаването на ръководителя на държавното обвинение. За коментар търсим Иван Брегов, юридически експерт от Института за пазарна икономика.

От прокуратурата и полицията в Пловдив оповестиха досегашните резултати от разследването по случая със сирийското дете в село Болярино. Смята се, че момиченцето е избягало от дома си и се е самонаранило. Досъдебното производство по случая обаче, е за отвличане. Репортажът по темата е на Иванка Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" в разгара на лятото

За местните и гостите под тепетата лятото е обичайно изпитание откакто обитават  този любим сезонен котлон, наречен Пловдив. Хем нажежено, хем душно, а понякога, като днес и опушено. Затова  градът през този период обикновено се опразва наполовина и населението ударно се изнася по- далече от жегата по планини и морета. Някои като нас самоотвержено..

публикувано на 02.08.24 в 10:05

Горещо до огън "Точно днес"

Пожарите, причините, огнеборците, дисциплината на бизнеса и на всеки от нас. По темата разговорите продължаваме днес след последните следи на горски и промишлен пушек.  За настроенията в Царацово и мерките, които община Марица може да вземе за сигурността на хората ще говорим с кмета Димитър Иванов. И пак говорим за транспорта на Пловдив. "Точно..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 01.08.24 в 14:40

Забавяме темпото с „Вход свободен“

Ще посветим малко време на разговори за мързела. Психологът Емилия Сотирова се включва. Как съвремието ни кара да се чувстваме мързеливи? Дали, наистина, сме мързеливи в крайна сметка? Пореден епизод от рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, ще има след 14.30 часа. Очаквайте и извънредно издание на рубриката „За и..

обновено на 01.08.24 в 09:40

Как ни предизвиква август - "Точно днес"

Горещото време не отпуска своята тяга, а днес вече е август. Август е синоним на свобода и безвремие. А точно в този дух и политическият метроном отмерва  времето, а ние очакваме най-после да се стигне до управленско решение между поредицата от празни тактове. В не/състоялия се дотук диалог между партиите и ИТН бе вписан и нов сюжет в опитите за..

публикувано на 31.07.24 в 17:49