Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без реформа в МВР ни очаква разпад на държавността

| обновено на 23.11.22 в 12:06

„МВР трябва да бъде дълбоко и качествено реформирано, защото всичко си има граници. Нашето търпение също. Мисля, че някои граници вече бяха преминати и се страхувам, че ако продължим в тази посока в края на пътя ни очаква разпад на държавността. А краят на този път не е далеч за жалост“.

Това коментира Валентин Попов, председател на Синдикалната организация на служителите в МВР, в предаването „Точно днес“ във връзка с защитата на полицаите в контекста на мигрантския натиск и подадените оставки на главния секретар на МВР Петър Тодоров и заместника му.

Валентин Попов е категоричен, че не оставката решава проблема, а упоритата, целенасочена и добре обмислена работа. За целта е нужна политическа воля и консенсус между участващите в управлението и опозицията. Проблем обаче е кризата на доверието между служителите и ръководство на министерството.

„Доверие към политиците сред служителите на МВР вече няма. Твърде много приказки чухме и твърде малко резултати видяхме. Вече очакваме нещо реално и то го очакваме спешно.  

Има нужда от преглед на законодателството, но с това не бива да се бърза“, коментира Попов.

Добави още, че никои от структурата не очаква служебното правителство да направи реформата в МВР, но има други неща, които би могло да свърши. Като пример даде това, че са затрупани с работа с хартиена документация.

„Натискът по границата започна преди 10 г. и е с пикове и спадове. В момента натиска го има, макар и да не е пиков. Ще продължава и да го има.

В същото време митническият служител има право да носи оръжие и в случай на самозащита или на крайна необходимост има право да го използва. За разлика от него полицейският орган може да използва оръжие, само когато това е абсолютно необходимо. Преди няколко години беше въведен този странен термин „абсолютна необходимост“, каза Попов.

Според председателя на Синдикалната организация на служителите в МВР друг сериозен проблем е, че само за 12 години са намалили щата на служителите с една четвърт. Подготовката на служителите също не е такава, каквато трябва да бъде. По думите на Валентин Попов средностатистическият полицаи в най-добрия случай стреля веднъж на месец или на два месеца между 12 и 16 патрона с пистолет Макаров. „Има и случаи това да се случва веднъж годишно“, уточни Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08