Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Грешка е влизането на България в еврозоната през 2024 г.

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Търсим отговор на въпросите крие ли рискове за финансите на държавата удължаването на бюджет 2022, както и колко време можем да си позволим да бъдем без нов бюджет в условия на инфлация. Ще дискутираме и темата за еврозоната и България. 

Събеседник е икономистът Стоян Панчев. Той коментира, че служебното правителство е постъпило правилно с предложението за удължаване на бюджета. 

"Ако приемем, че в бюджета има заложен твърде голям дефицит, и ако се продължи с голямото харчене, за което няма осигурени средства, то това ще води до нови дългове и ще разширява инфлацията", уточни Панчев. По думите му ако инфлацията бъде изпусната, то става все по-трудно да се контролира този процес, и се преминава през жертви, или икономическа болка. 

"Сега на световно ниво инфлацията е напълно изпусната, и за да се върнем към нормални нива, трябва да се мине през рецесия, това става чрез увеличаване на лихвените процеси", посочи Панчев. Според него в България е по-сложно и тук внасяме инфлация, като малко може да направи правителството за овладяването й, на фона на Валутния борд у нас.

"Един от ней-лес