Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

След всеки избор ще има по 13 000 съдебни дела, прогнозира депутатът от ПП

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Той обясни, че няма да се вземат под внимание нито паметта на машините, нито възможността да се извади протокол от вота.

"Ситуацията сега е много неприятна, защото членовете на СИК ще броят едни големи хартии (бюлетините) и едни малки листчета (от машинното гласуване). Не се запази и възможността флашпаметите да се пазят от ЦИК. Така, ако някой се интересува и иска да види какво са записали машините, трябва да води съдебно дело и аз прогнозирам, че ще имаме 13 000 дела след всеки избор", каза депутатът. 

Росен Костурков обясни, че изходният код на машините означава инструкциите им, а не поредица от числа, ПИН или парола.

"Искат да разрушат доверието в машинния вот, както вече разрушиха в хартиената бюлетина. Резултатът е още по-ниска избирателна активност и още много невалидни бюлетини", каза той.

Костурков обясни, че на последния избор е имало 15 % невалидни бюлетини. "За град като Пловдив това означава 8 общински съветници от общо 51. Това е цяла група в ОбС!".

След като стана ясно,че в понеделник президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, Костурков подчерта, че ще изчакат да видят как ГЕРБ ще го изпълни. 

А относно втория мандат коментира: "Вероятно няма да го реализираме. Ако в залата няма обединение за прозрачен и честен вот, няма как да разчитаме залата да подкрепи правителство на малцинството".

Депутатът от ПП коментира и риска ЛУКОЙЛ да бъде затворена заради шестия пакет от санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на руски петрол по море от 5 декември. България има дерогация, която й позволява да купува руски нефт за вътрешни нужди. "Няма опасност рафинарията ни да спре", обясни той. 

Цялото интервю на Неда Велкова с Росен Костурков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36