Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

След всеки избор ще има по 13 000 съдебни дела, прогнозира депутатът от ПП

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Той обясни, че няма да се вземат под внимание нито паметта на машините, нито възможността да се извади протокол от вота.

"Ситуацията сега е много неприятна, защото членовете на СИК ще броят едни големи хартии (бюлетините) и едни малки листчета (от машинното гласуване). Не се запази и възможността флашпаметите да се пазят от ЦИК. Така, ако някой се интересува и иска да види какво са записали машините, трябва да води съдебно дело и аз прогнозирам, че ще имаме 13 000 дела след всеки избор", каза депутатът. 

Росен Костурков обясни, че изходният код на машините означава инструкциите им, а не поредица от числа, ПИН или парола.

"Искат да разрушат доверието в машинния вот, както вече разрушиха в хартиената бюлетина. Резултатът е още по-ниска избирателна активност и още много невалидни бюлетини", каза той.

Костурков обясни, че на последния избор е имало 15 % невалидни бюлетини. "За град като Пловдив това означава 8 общински съветници от общо 51. Това е цяла група в ОбС!".

След като стана ясно,че в понеделник президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, Костурков подчерта, че ще изчакат да видят как ГЕРБ ще го изпълни. 

А относно втория мандат коментира: "Вероятно няма да го реализираме. Ако в залата няма обединение за прозрачен и честен вот, няма как да разчитаме залата да подкрепи правителство на малцинството".

Депутатът от ПП коментира и риска ЛУКОЙЛ да бъде затворена заради шестия пакет от санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на руски петрол по море от 5 декември. България има дерогация, която й позволява да купува руски нефт за вътрешни нужди. "Няма опасност рафинарията ни да спре", обясни той. 

Цялото интервю на Неда Велкова с Росен Костурков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27