Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

У нас нито един управляващ не е в затвора за корупция, за разлика от Румъния

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември. 

С журналиста от вестник „Сега“ Светослав Терзиев говорим за адекватната и ефективна българска реакция в тази ситуация. 

Терзиев каза в интервю за програма "Ден след ден": "От 2011 година България има отказ за приемане в Шенген и той не се е променил. Ако има някой изненадан, то това са нашите управляващи, защото те се надяваха, че ще имат компромис."

Национално обединение по повод на Шенген: "Трябва да има реакция по този повод, но като цяло България трябва да свърши някаква работа, като на първо място - да докаже, че е правова държава. Румъния вече доказа, че няма хора над закона. Тези, които са мислили, че са над закона, вече са в затвора, затова за тях членството в Шенген ще е факт."

"У нас нито един управляващ не се е отправил към затвора за корупция, въпреки че държавата има проблем с корупцията на високо равнище. Точно затова предстои отделянето на България от Румъния", каза Терзиев. Той коментира срещата на Румен Радев, утре в Тирана, като каза, че президентът ще се постарае да убеди партньорите ни, че България е бариера срещу миграцията, и че сме страна, на която може да се разчита. "Но, не е това централната тема с незаконната миграция, другата е важната тема, и тя е тази с корупцията по високите етажи", подчерта Терзиев.

Журналистът отбеляза още: "Да, хората бяха на улицата и протестираха срещу корупцията, протестираха срещу Иван Гешев и срещу бившия премиер, но в крайна сметка системата е непоклатима и хората не се интересуват вече от този проблем. Когато 2/3 казват, "не ни интересуват управляващите", то това е най-красноречивата оценка към политиците. Ако хората има за кога ще гласуват, то те ще отидат да гласуват, независимо дали е на хартия или с машина."

Проф. Габровски и ГЕРБ: "Не виждам защо хората ще трябва да харесат един лекар, а не някой друг. Това нищо няма да промени, даже самият Бойко Борисов казваше, че може да вкара и магаре в парламента. Борисов и вчера каза, че той е най-добрият, и той няма намерение да се покае и оттегли. Всичко у нас през последните години се влияе от такива лица. Всъщност те ще ръководят и занапред политиката."

Най-голямата опасност е Румъния да бъде допусната в Шенген, а България – не

„Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е прав, че има корупция на границата. Вероятно обаче не е разбрал, че тази корупкция не е за да преминеш нелегално, а напълно легално да преминеш, с всички необходими документи. Просто – някой лев или лея спестява чакането по пунктовете. Има цинизъм и той е от двата бряга на река Дунав“, това каза в интервю за Радио Пловдив кореспондентката на БНР в Русе Ася Пенчева.

Тя разказа, че само вчера през пункт „Дунав мост“ са преминали над 2500 огромни камиона, а задръстванията са непрестанни.

Ася Пенчева обясни, че най-голямата опасност е Румъния да бъде допусната в Шенген, а България – не. В Русе има много фирми на румънци, а също и български в Румъния.

„И това беше идеята на ЕС - абсолютно безпроблемно и безпрепятствено да правим бизнес, да обменяме стоки, а дори и култура. И ако не са тези огромни опашки, това ще се случва с още по-голяма скорост и интензитет“, каза още Ася Пенчева.

Цялото интервю с Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26