Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

У нас нито един управляващ не е в затвора за корупция, за разлика от Румъния

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември. 

С журналиста от вестник „Сега“ Светослав Терзиев говорим за адекватната и ефективна българска реакция в тази ситуация. 

Терзиев каза в интервю за програма "Ден след ден": "От 2011 година България има отказ за приемане в Шенген и той не се е променил. Ако има някой изненадан, то това са нашите управляващи, защото те се надяваха, че ще имат компромис."

Национално обединение по повод на Шенген: "Трябва да има реакция по този повод, но като цяло България трябва да свърши някаква работа, като на първо място - да докаже, че е правова държава. Румъния вече доказа, че няма хора над закона. Тези, които са мислили, че са над закона, вече са в затвора, затова за тях членството в Шенген ще е факт."

"У нас нито един управляващ не се е отправил към затвора за корупция, въпреки че държавата има проблем с корупцията на високо равнище. Точно затова предстои отделянето на България от Румъния", каза Терзиев. Той коментира срещата на Румен Радев, утре в Тирана, като каза, че президентът ще се постарае да убеди партньорите ни, че България е бариера срещу миграцията, и че сме страна, на която може да се разчита. "Но, не е това централната тема с незаконната миграция, другата е важната тема, и тя е тази с корупцията по високите етажи", подчерта Терзиев.

Журналистът отбеляза още: "Да, хората бяха на улицата и протестираха срещу корупцията, протестираха срещу Иван Гешев и срещу бившия премиер, но в крайна сметка системата е непоклатима и хората не се интересуват вече от този проблем. Когато 2/3 казват, "не ни интересуват управляващите", то това е най-красноречивата оценка към политиците. Ако хората има за кога ще гласуват, то те ще отидат да гласуват, независимо дали е на хартия или с машина."

Проф. Габровски и ГЕРБ: "Не виждам защо хората ще трябва да харесат един лекар, а не някой друг. Това нищо няма да промени, даже самият Бойко Борисов казваше, че може да вкара и магаре в парламента. Борисов и вчера каза, че той е най-добрият, и той няма намерение да се покае и оттегли. Всичко у нас през последните години се влияе от такива лица. Всъщност те ще ръководят и занапред политиката."

Най-голямата опасност е Румъния да бъде допусната в Шенген, а България – не

„Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е прав, че има корупция на границата. Вероятно обаче не е разбрал, че тази корупкция не е за да преминеш нелегално, а напълно легално да преминеш, с всички необходими документи. Просто – някой лев или лея спестява чакането по пунктовете. Има цинизъм и той е от двата бряга на река Дунав“, това каза в интервю за Радио Пловдив кореспондентката на БНР в Русе Ася Пенчева.

Тя разказа, че само вчера през пункт „Дунав мост“ са преминали над 2500 огромни камиона, а задръстванията са непрестанни.

Ася Пенчева обясни, че най-голямата опасност е Румъния да бъде допусната в Шенген, а България – не. В Русе има много фирми на румънци, а също и български в Румъния.

„И това беше идеята на ЕС - абсолютно безпроблемно и безпрепятствено да правим бизнес, да обменяме стоки, а дори и култура. И ако не са тези огромни опашки, това ще се случва с още по-голяма скорост и интензитет“, каза още Ася Пенчева.

Цялото интервю с Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани по..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36