Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова изложба за Небет тепе представя РАМ-Пловдив

"Небет тепе не е разкрило всичките си тайни", казва археолог София Христева

| обновено на 06.12.22 в 17:07

Регионалният археологически музей в Пловдив открива днес, 6 декември нова временна изложба озаглавена „Античен хамбар от Небет тепе, Пловдив“. Почитателите на археологията и историята на Пловдив ще могат да се запознаят отблизо с изложбата, представяща малка, но представителна извадка от проучените структури на Небет тепе през последните три археологически сезона, съобщиха от музея.

Първите проучвания на обекта са направени от Димитър Цончев през далечната 1934 г., а в последните години – 2016, 2017, 2021 г. от София Христева, археолог от РАМ – Пловдив и куратор на изложбата

Изложбата е фокусирана върху античен хамбар (края на II - до средата на III век), обслужващ военните, охраняващи крепостната стена и разказва за опожарения от готите Филипопол през III век. 

Представени са предмети на бита като съдове за съхранение на храни и течности, за готвене и сервиране, оръдия на труда, оръжия, медицински инструменти. Сред по-представителните находки са вносна амфора от остров Крит, бронзови апликации от конска сбруя и сребърни монети. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, финансирала археологическите разкопки на проекта за консервация и реставрация на Небет тепе – „По крепостните стени на Филипопол“.

Експозицията може да бъде видяна в периода 6 декември 2022 – 28 февруари 2023 г. /зала VIII на музея/

Може да научите повече от интервюто със София Христева, от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Борис Стоилов показва изложбата си „Concerto movimento“

Известният български майстор на илюстрации – художникът Борис Стоилов, открива своята изложба „Concerto movimento“ в галерия „Apsenal of art“ в квартал Капана.  Борис Стоилов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Той е автор на повече от..

публикувано на 08.08.24 в 09:03

Даниела Настева представя авторска музика в Пловдив

Тази вечер от 19 часа в галерия “Димитър Георгиев” ще се проведе концерт с авторска клавирна музика на Даниела Настева . Концертът е по повод нейния рожден ден. Талантливата композиторка избра да се срещне със свои почитатели и да представи пред тях най-новите си музикални творби. Сред тях е и музикалната композиция "Бурята". Миналата..

обновено на 08.08.24 в 07:07

Известният тенор Марин Йончев с концерт в Пловдив

За първи път известният тенор Марин Йончев ще представи самостоятелен оперен концерт в Пловдив. Той е озаглавен "Италианска оперна вечер" и ще се състои на 1 септември от 19.30 часа в Дом на културата "Борис Христов". Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на едни от най-обичаните арии, написани от знаменити класически..

публикувано на 08.08.24 в 08:00

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29