Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова изложба за Небет тепе представя РАМ-Пловдив

"Небет тепе не е разкрило всичките си тайни", казва археолог София Христева

| обновено на 06.12.22 в 17:07

Регионалният археологически музей в Пловдив открива днес, 6 декември нова временна изложба озаглавена „Античен хамбар от Небет тепе, Пловдив“. Почитателите на археологията и историята на Пловдив ще могат да се запознаят отблизо с изложбата, представяща малка, но представителна извадка от проучените структури на Небет тепе през последните три археологически сезона, съобщиха от музея.

Първите проучвания на обекта са направени от Димитър Цончев през далечната 1934 г., а в последните години – 2016, 2017, 2021 г. от София Христева, археолог от РАМ – Пловдив и куратор на изложбата

Изложбата е фокусирана върху античен хамбар (края на II - до средата на III век), обслужващ военните, охраняващи крепостната стена и разказва за опожарения от готите Филипопол през III век. 

Представени са предмети на бита като съдове за съхранение на храни и течности, за готвене и сервиране, оръдия на труда, оръжия, медицински инструменти. Сред по-представителните находки са вносна амфора от остров Крит, бронзови апликации от конска сбруя и сребърни монети. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, финансирала археологическите разкопки на проекта за консервация и реставрация на Небет тепе – „По крепостните стени на Филипопол“.

Експозицията може да бъде видяна в периода 6 декември 2022 – 28 февруари 2023 г. /зала VIII на музея/

Може да научите повече от интервюто със София Христева, от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44

Пловдив се включва в инициативата „Нощ на литературата“

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ стартира за тринайсти път в 10 населени места в България. Нетипични за литературата пространства в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар ще се превърнат в „читателски гнезда“ само за броени часове. В продължение на малко повече от три часа там..

публикувано на 25.09.24 в 06:40

Фотографът Минко Михайлов разказва за Куба в снимки

В Дома на културата „Борис Христов“, тази вечер ще бъде открита изложбата „Куба на фокус“  на фотографа Минко Михайлов. Предстои едно вълнуващо пътуване, което ще потопи публиката в магията на тази уникална карибска страна, уловена през обектива на един от най-добрите български фотографи. Чрез серия от вдъхновяващи снимки, фотоизложбата разкрива..

публикувано на 24.09.24 в 11:51