Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарани и въдици „Ден след ден“

На 6 декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. За българите той е пазител на семейството, жилището и добротата. Никулден е празник на рибарите, моряците и банкерите. На този ден се украсява коледната елха.

Темите днес:

Кого обслужва „златният гьол“ за дезинфекция на Капитан Анднреево, Малко Търново и Лесово? Защо той се превърна в ахилесовата пета на Агенцията по храните и как корупцията пусна корени в българската държавност? Разговаряме с проф. Христо Бозуков, два пъти бивш служебен министър на земеделието - през 2017 г. в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков и през 2021 г. в служебното правителство на Стефан Янев.

Банкери предупредиха, че изоставането на ръста на заплатите от покачването на инфлацията генерира социални трусове. За да ги избегнат, властите в европейските страни ще увеличават възнагражденията. Това обаче създава опасност от инфлационна спирала. Може ли да бъде избегната тя? Що е то мека рецесия? Това ли е макроикономическият сценарий за 2023 г.? За „икономиката на светло“ и посоката на българската икономика търсим коментара на икономиста проф. Боян Дуранкев, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

И още:

Освен на моряците, Свети Николай Чудотворец е закрилник и на дарителите. „Дари храна, дари надежда“ е поредната инициатива на Гората.бг в подкрепа за възрастните хора. За кампанията ще говорим с Никола Рахнев, основател на инициативата Гората.бг.

Колко живи коледни елхи в контейнер и колко отсечени коледни дръвчета е осигурило Държавното горско стопанство в Пловдив за коледно-новогодишните празници тази година? Кое надделява в търсенето, какъв е интересът към живите елхи и откъде могат да бъдат купени, обяснява Асим Асим, главен инженет в Държавно горско стопанство Пловдив.

Заедно с Живка Танчева отиваме в Археологическия музей в Пловдив, където днес се открива изложбата „Античен хамбар от Небет тепе”. В нея са представени находки и артефакти от Филипопол през III век.

Ще посетим и годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници. Стоян Терзиев ни води в галерия „2019“ за среща с техния председател Снежана Фурнаджиева.

Атмосферата на празничния Никулден, настроенията и пожеланията на пловдивчани в навечерието на Коледа и Нова година обобщава Димитър Владимиров.

И в празничния Никулден програма „Ден след ден" започва след новините в 15 и продължава до 17 часа. Слушайте ни!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39