Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и занаятчийски вълнения в „Точно днес“

В утрото на 12 декември, в което отбелязваме деня на Свети Спиридон, говорим за политика, протести, благотворителност и традиции. Започваме след новините в 6  и сме до 9:30. Ето и какви са акцентите:

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство, професор Николай Габровски го прие и започнаха едноседмични преговори. Точно в понеделник сутрин избраникът за министър-председател с мандата на ГЕРБ – СДС връща папката на държавния глава. А какво следва - анализираме с политолога Ружа Смилова.

На фона на липсата на стабилно правителство засегнатите Карловски села след наводнението през септември излизат на протест. Недоволството си ти ще изразят на разклона за с. Московец. От мястото на събитието ще включим Антоанета Петричанска, която ще ни разкаже повече за исканията им.

И още ще говорим за инициативата „Разказвачът на приказки“. Автори на детска литература ще направят предколедна обиколка в пловдивски училища и ще им четат приказки. Кулминацията ще е на 16 декември, когато ще се съберат на щанда на Разказвача на приказки на коледен базар „Капана“, а част от приходите от продажбите на книгите им ще отидат за книжки за болни деца. Разговорът е с директора на инициативата инж.мсн. Константин-Кирил Иванов.

Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” празнува 30 години от създаването на Интензивното си отделение. За предизвикателствата в лечението на деца, за равносметката говорим с началника на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

В минутите за култура ще говорим за занаятите и за народните танци. Започваме с празничния концерт-спектакъл "Нощ на Тракия", в който участие взимат ансамблите "Тракия", "Загоре" и "Сливен". Събеседник е проф. Даниела Дженева, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

В деня на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на занаятчиите, след двугодишна пауза родните майстори ще почетат празника с традиционното празнично шествие по улиците на Стария град и с посвещаването в майсторско звание. По темата говорим с Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей в Пловдив.

Гост в "Добро утро, ден" тази седмица е Людмила Сугарева. 53 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив - първо като водещ на сутрешни предавания, а после автор и водещ на предаването "Срещи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчеви и сенчести зигзаги - "Точно днес"

Политическа или противокорупционна е активността на Прокуратурата, насочена към бизнеси на знакови лица в държавата?  Какво прозира под лупата на политическите  и бизнес скандали в лагерите на ДПС и как се отразяват те на предизборната политическа конфигурация в държавата и на явяването на партията на предстоящите за седми път извънредни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Усмихнат празник с "Вход свободен"

В днешния празничен ден Ви срещаме с усмивка и добро настроение, и споделяме следобедът си с Вас! Очакваме поздравите Ви за именниците, които обичате на 032632400. Приятна среща в ефира днес споделяме и с любимите наши събеседници именници Мария Йонова психолог и консултант о детски сън, и Мария Донева автор на детска литература. Говорим и "За животните..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

"Точно днес" и празничните часове на утрото

Отбелязваме един от най-големите християнски празници, Успение на Света Богородица. От катедралния храм в Стария град ще включим Антоанета Петричанска , тя ще присъства на литургията, която се очаква да води митрополит Николай.  От Бачковския манастир ще разговаряме с уредника на музея, историка Стамен Пепелишев , той представя изложбата за Неофит..

публикувано на 14.08.24 в 14:57

"Вход свободен" - време за красота и изящество

В средата на работната седмица спираме за капка въздух и ...красота! Спираме в ума си, разбира се, защото графикът, задачите и сроковете не търпят отлагане!  Ще си подарим малко време за мечти! Ще ви срещнем с прекрасната Гергана и нейните изящни бижута. В "Жена - истории за Вселени"  ще си поговорим с нея за това какво е присъщо на щастливите жени, и..

публикувано на 14.08.24 в 09:30

"Точно днес" в ритъма на 14 август

Сряда сутрин - на вратата ни чука четиринайстия ден на август, а програма „Точно днес“ започва с анализи и коментари на темите на деня, които следим в развитие. Нелеп инцидент с прострелян полицаи в Пловдив доведе до оставката на шефа на Областната дирекция на МВР и още трима началници . На този фон полицаи излязоха на протест срещу смяната на..

публикувано на 13.08.24 в 17:00