Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските бежанци остават в Белодробна болница в Пловдив до края на войната

Правната комисия към ОбС върна предложението Белодробна и теренът към нея да бъдат предоставени на МБАЛ „Св. Каридад"

| обновено на 16.12.22 в 17:37

Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница. Изрично ще напишем в предложението до общинските съветници, че бившата белодробна болница ще остане „Втори дом“ за украинците, до края на войната. Това заяви кметът Здравко Димитров по повод входираните намерения на частната болница „Света Каридад“ там да се изгради общински хоспис и болница за продължително палеативно лечение.

Той заяви, че инвестициите ще e с учредяване на право за строеж за срок от 30 години, но теренът ще остане общинска собственост. 

Също така 10 години ще бъде правото на ползване на съществуващата сграда.

"Предложението ни до съветниците не е прибързано, нека проектират инвеститорите, но трябва да уточня, че ние сме първи в България, които приехме бежанци от Украйна. Свършихме работата на държавата тогава", заяви кметът Димитров. Той каза, че никой не знае кога ще свърши войната, но сега има инвестиционно намерение, с възможност да се проектира, защото се касае за европроект.

Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив допълни, че общината осигурява храна на хората, поети са изцяло сумите за ток и вода. Общината ремонтира и парната инсталация, там сега работи парното отопление, допълни заместник-кметът с ресор "Спорт, младежки и социални дейности".

"Допуснали са грешка колегите от общинска собственост, които са готвили предложението, категорично ще отбележим, че там ще останат украинските бежанци", допълни Титюков.

Междувременно правната комисия към Общинския съвет в Пловдив върна за преразглеждане предложението бившата Белодробна болница и неазстроен терен от 14 730 кв.м. да бъдат предоставени на МБАЛ „Св. Каридад". 

От общината предлагат върху този терен да бъде учредено безвъзмездно право на строеж за 30 години, а правото за ползване на сградата да е за 10 години. Предложението е въз основа на постъпило искане от „Св. Каридад" и намерението там да бъде изграден здравен комплекс.

Общинската правна комисия обаче настоява за становище от ресорните заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция „Стопански дейности“. Те трябва да предоставят анализ за необходимостта от ново здравно заведение и възможността за публично-частно партньорство.

Решението за предоставянето на Белодробна болница на МБАЛ "Св. Каридад" е включено в дневния ред на сесията на Общинския съвет в понеделник, 19-ти декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26