Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив придобива 80-те дка зелени площи до Гребната база

| обновено на 04.01.23 в 06:32

Община Пловдив ще придобие 81 дка до Гребната база, за които имаше опасения, че ще бъдат застроени след приемането на новия Общ устройствен план на града. Това стана ясно след среща между местната администрация и представители на фирмата собственик „Тея инвест“, която е изразила съгласие да се работи по процедурата на придобиване.

Кметът Здравко Димитров заяви, че ще бъде направена пазарна оценка и правен анализ на имота и тогава ще се види какъв ще бъде вариантът за придобиване. Те трябва да бъдат готови до 15 дни и ще бъдат правени успоредно и от общината и от "Тея инвест". 

Не стана ясно дали фирмата е склонна да дари имота, както настояват от гражданска инициатива „За Парка“, тъй като представителите им не останаха за срещата с медиите.

"Няма да се строи нищо там. Фирмата няма такова намерение", увери кметът Димитров.

По време на срещата на кмета с представителите на инвеститорите пред сградата на общината се събраха 20 протестиращи. 

По- рано днес стана ясно, че Местната гражданска инициатива жалба "За парка" внася в Районния съд в Пловдив жалба срещу Общия устройствен план на Пловдив в частта му за 81 декара зелени площи край Гребната база. Адвокат Тони Стойчева, председател на инициативата съобщи, че  сезират по казуса и Районната прокуратура, в чиито правомощия, според гражданите, е да санкционира решенията на местната администрация.

От инициативата „За Парка“ призовават кмета Здравко Димитров да покани фирма „Тея инвест“ да върне на пловдивчани този имот, а не да се опитват да осребряват нещо, за което никога не са платили. От гражданската инициатива подчертават, че замяната на 50 декара от парка е огромна щета за обществото и общината достатъчно добре е обезщетила фирма „Тея инвест“ за тях, затова не бива тя да бъде обезщетена и за другите 81 декара. 

Адвокат Стойчева подчерта, че не бива да се водят преговори отново гражданите да купуваме нашия прак, да ощетяваме нашия бюджет и отново ние да плащаме сметката. Нека фирма „Тея инвест“ дари имота обратно на общината и той да стане публична общинска собственост, призова юристката.

Гражданите от „За Парка“ са категорични, че кметовете Иван Чомаков, Славчо Атанасов, Иван Тотев и Здравко Димитров са бездействали и не са защитили обществения интерес като става дума за огромни финансови злоупотреби. „Губим парк, който е подарен на частна фирма, и сега ще си го купуваме прескъпо. Не кон, а слон за кокошка!“, коментира адвокат Тони Стойчева. 

От инициативата очакват исканията им да бъдат разгледани на общинска сесия на 13 януари. Те обявиха, че ще действат съобразно сигналите, които идват от общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши в средата на годината

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58