Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Февруарски фрагменти - "Точно днес"

Какво ще ни донесе февруари?

Освен с шегите на февруарския студ и недълготрайната снежна покривка, Малък Сечко се задава с нестабилен политически климат и с мъгляви прогнози за промени в  управленския и законодателен хаос. И  понеже  вълшебства на обществено-политическия терен не може да има, с лекота ги създава въображението на творческите личности. 

Подаръкът им за пловдичани можем да видим от днес до края на месеца в галерия "Сигна". За изложбата "Вълшебства в изобразителното изкуство" с участието на 23 български  живописци разказват галеристката Нели Петрова и свързаният емоционално с Пловдив художник Евгени Петров.

В първия ден на февруари почитаме жертвите на комунистическия режим. С историческа оценка за времето," чиято страница остана затворена без да бъде внимателно прочетена",  и  лутането сред съвременните идеологически пристрастия на политиците и гражданите - събеседник Тони Николов - главен редактор на електронния сайт "Портал Култура".

Часове остават до разпускането на 48-то Народно събрание от президента Румен Радев. За несбъднатите очаквания за сформиране на успешен Кабинет  и напразните усилия на електората да припознае в Парламента  хората, които конструктивно ще успеят да го представят  - журналистът Петко Георгиев с коментар и за позитивите от поредното отложено сбъдване на народните очаквания за по-стабилна държавност, гражданско общество и коалиционна политическа култура. 

В навечерето на Деня на влажните зони Българска фондация Биоразнообразие и Федерация Зелени  балкани организират онлайн среща-дискусия "Природата няма глас, тя има нас". За важността на проблема и защо на някои наши територии влажните зони са изчезнали и трябва спешно да се възстановят и още - какви законодателни промени са необходими, за да бъде запазено  богатството на България. Събеседник - биологът Христо Николов  - "Зелени балкани". 

В рубриката "Великите европейци" авторът Пламен Асенов  разказва за  Мери Уолстънкрафт - писател, философ, наричана "майката на феминизма".

В "Добро утро, Ден"  ни гостува актьорът  Константин Еленков. Паолина Комсалова разговаря с него.

А отговора на зададения в началото въпрос - какво време ще ни донесе февруари, ще чуем от Живка Танчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съчетаваме красивото с полезното във "Вход свободен"

С позитивно настроение ще прекараме заедно обедното време! Избираме любовта за новото начало, напук на понеделника, който се опитва да ни отнеме радостта! Но и отговорно поглеждаме към отношенията - за кратките връзки, лесния секс и бързите раздели или иначе казано - за сложността на съвременната любов, разговаряме със семеен терапевт Петя..

публикувано на 29.07.24 в 09:30

"Точно днес“ – с важните пловдивски теми на седмицата

Много са темите, които стоят на дневен ред пред Пловдив и засягат сериозно неговите жители. Има обаче и такива, които правят живота в града цветен и различен. За тях ще говорим в първото утро на седмицата, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Ще свършат ли скоро мъките на пловдивчани, свързани с градския транспорт? Точно седмица имат..

обновено на 28.07.24 в 18:01
Андрей Слабаков

Летни срещи в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще ви запознаем с младия кинодокуменалист Теодор Геонов. Ще говорим за търсеното и намреното по пътя през киноакадемията в Прага до неочакваните фестивалните награди за дебютния му филм "Защо?".  Във втората част на Клуб "Неделя" разговаряме с завърналият се от Европейския парламент кинорежисьор Андрей Слабаков. Един разговор извън..

публикувано на 28.07.24 в 13:05

Ранно утро с "Шейкър"

В неделното утро ви предлагаме  своята компания, а с нея и срещите, разговорите и темите, които се надяваме да бъдат повече от интересни!  Смях и забавление са в плановете ни за днес, но ще погледнем на смеха по различен начин. Йога на смеха е новост за мнозина! За  приликите и разликите й със смехотерапията  и какви са големите цели и идеи на Йога..

публикувано на 27.07.24 в 16:05

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 26.07.24 в 21:09