Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

| обновено на 01.02.23 в 15:59
Проф. Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков, български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство. 

Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия  факултет в Софийския университет, проф. Даниел Вълчев за квалифицирана помощ за съдебната реформа. 

"Това приветствам като подход и така се прави, а не да действат като аматьори, както обикновено правят", посочи бившият председател на Народното събрание.

По повод работата на служебния кабинет: "Мога да кажа само положителни думи за служебния кабинет. С Гълъб Донев съм работил в друг служебен кабинет, той е точен и компетентен човек. Смятам, че е добър избор, той да бъде отново служебен премиер."

"Основният извод за парламента, това което не ни достига е, че депутатите трябва да мислят повече за интересите на България, не за собствената си партия", смята проф. Герджиков. Той не вижда политиците да правят компромиси и трудно се осъществяват коалиции. Има заявки, но друго е да се стине до същинското коалиране, допълни Герджиков.

Спиралата от избори: "Следващият парламент ще повтори сегашния, с надеждата, че в него ще фигурира и НДСВ. Ние сме партия, което умее да се коалира и търси балансите, което говори, че би могло да се внесе нещо. Местните избори за много от партиите са решаващи и от голямо значение. НДСВ ще участваме в местните и в националните избори."

Ролята на президента Румен Радев: По стечение на обстоятелствата той зае твърде водеща роля, тъй като му се наложи да назначава многократно служебни кабинети.Трябва да допълня, че той се справи доста добре, но винаги ще има критики, защото всеки, които е в политиката привлича критики. Това е нормалната реакция, другото би било истински куриоз. 

"Аз съм противник на кардинални промени в законодателството ни. Това трябва да е изначално премислена реформа", каза проф. Герджиков. По думите му това, от което най-много страда България в управлението е непрекъсната промяна на законите.

"Точно това създава непрекъснато променяща се обстановка, която отблъсква инвеститорите, тази нездрава правна среда е истински бич за развитието на държавата", заключи проф. Огнян Герджиков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49