Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - февруарски смут и надежди

Снимка: Диана Младенова

Февруари донесе редица промени и ледени дни. И ако част от промените са заключени в обсега на политиците, то за природните катаклизми няма виновни. 

Търсим нашите спасителните екипи, които пътуват за Турция, след опустошителното земетресение в района на Газиентеп, на границата със Сирия. Кадрите са безсилни да покажат страданието и болката, можем само да помагаме. От Пловдив тръгва екип за пострадалите райони, включване на Георги Влайков, от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив".

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим с двама от председателите на групи в местния парламент - Евелин Парасков от партия "Съюз за Пловдив" и Константин Георгиев от местна коалиция "Кауза България".

Евелина Славкова, социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят. 

В Пловдив ще бъде единствената премиера на последния издаден у нас роман на Ясмина Реза. Той се казва "Вавилон" и разказва една история за страст и убийство. Представя книгата главният редактор на издателство "Лист" - Гергана Димитрова. Двете заедно с преводачката Снежана Русинова-Здравкова ще участват в литературния салон "Spirt&Spirit" на клуб "Петното на Роршах".

Държавната опера – Пловдив и Националната опера и балет на Република Северна Македония ще разменят приятелски гостувания със спектакли по проект, който е финансиран от българското Министерство на културата. 

Операта от Скопие ще представи тази вечер (7 февруари) балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“, на сцената Градски дом на културата "Борис Христов". Поканата да видим спектакъла е от хореографа и режисьор Олга Панго

"Добро утро, ден!" продължава с втората част от интервюто ни си фотографката Димитра Лефтерова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ден след ден" на 24 април

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването? Проверяваме с председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и с общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски . Кандидатстудентската кампания за Медицинския университет в..

публикувано на 24.04.24 в 14:41

"Вход свободен" - предстоящи ициативи и празници

В средата на работната седмица започваме бавно, но стремително да мислим в посока на предстоящите празници! В събота е Лазаров ден, в неделя е Цветница! Какви ще бъдат прищевките на времето, дали ще има слънце, ще можем ли да си направим пикник, да, това са въпроси, които изплуват в съзнанието ни винаги, когато предстоят почивни и особено празнични дни!..

обновено на 24.04.24 в 13:09

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43

Нова книга и пълна луна във „Вход свободен“

Днешният 23-и април е световен ден на книгата и авторското право. Разбира се, ще си говорим за книги в предаването. На 24-и април, от 18:00 часа в Конферентна зала, на НБ „Иван Вазов“ е представянето на книгата „Добруджанският феникс“, на Стефка Станчева. Тя гостува в Пловдив по покана на клуб „Аптека за душата“. Интервюто с нея е след 14..

публикувано на 23.04.24 в 09:30