Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички са от различни формирования и организации в страната.

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

В групата има лекар, парамедици, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения, както и пещерни спасители.

| обновено на 07.02.23 в 08:29
Снимка: bnt.bg

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия

Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека, в който има лекар, парамедици, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения, както и пещерни спасители. Всички са доброволци от различни формирования и организации. 

В момента се събираме и в 11 часа се очаква да тръгнем от Пловдив, тъй като изчакваме да дайдат хора от София, обясни Влайков. Екипът ще пътува за Турция с четири буса и с два високопроходими автомобила.

На първо време сме си осигурили медикаменти и всякаква друга екипировка, каза Георги Влайков. 

Той посочи, че планът на групата е да стигне колкото може по - бързо, тъй като в първите дни има най - голям смисъл от спаситевна дейност.

След 96-я час намаляват шансовете за оцеляване, обясни Влайков.

Чрез председателя на Националната асоциация на доброволците в Република България държим връзка с българското и турското външни министерства, посочи доброволецът от Пловдив. 

Ситуацията е динамична и държим връзка също и с колеги спасители от Турция. Те ще ни насочват, каза още Георги Влайков.

По думите му, екипът от доброволци има ден и половина път до района на Газиентеп. Когато отидат на място ще стане ясно къде точно ще работят. 

По- късно шестима доброволци, сред които две жени, от доброволно формирование „Пловдив 112“ заминаха за Турция, за да се включат в спасителните акции след опустошителното земетресение в южната ни съседка. Те са напълно екипирани и оборудвани и ще останат в Турция за около седмица, като ще бъдат в постоянна  координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите на кмета Здравко Димитров изпращането на доброволците е акт на съпричастност на Пловдив.

Той  изказа съболезнования на близките на загиналите в разрушителните земетресения в Турция и Сирия, а на пострадалите пожела  бързо възстановяване!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53