Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 17 проекта започна годината за Плантасист в Пловдив

Финансирането е от ЕК, Фонд научни изследвания, ОПНОИР и Китайската академия на науките

Международен екип учени вече работи в Центъра по растителна системна биология и биотехнология - Пловдив. Само за миналата година екипът от 34 млади и утвърдени кадри разработи и публикува 80 статии в световните научни списания. Това съобщи проф. Цанко Гечев, директор на ЦРСББ и уточни, че днес на АГРА те представят най-новите им разработки - шест нови сорта домати и пипер, съвместно с Института по зеленчукови култури "Марица".

"Научната ни продукция е съпоставима с водещите световни институти, като Макс Планк в Германия и Джон Инес Център във Великобритания. Ние сме една от най- интернационалните организации в България, с хора от всички континенти", каза проф. Гечев. Той и екипът представиха поредния спечелен проект „Изследване на мотивацията на персонала за кариерно развитие в регионален клъстер за растениевъдство“. По него усилия обединяват учени от областта на биология, химия, статистика, информационни и комуникационни технологии. 

"Дали само финансите могат да мотивират или демотивират хората на науката, дали има други фактори свързани със социалния имидж, са част от темите на изследването", каза ръководителят на проекта доц. Весела Казашка. Тя уточни, че ще бъде изградена лаборатория на мениджъра, където ще се развиват нови проекти. Амбициозната разработка е финансирана със 180 000 лева от Фонд „Научни изследвания“. Продължителността на проекта е 36 месеца. От тази година в центъра ще се обучават докторанти, след оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация. 

Центърът по растителна системна биология и биотехнология – Пловдив от година работи на адрес, ул. „Свети Княз Борис I – Покръстител“ № 14. Той бе изграден с финансиране на българското правителство и на ЕК за сумата от 60 млн. лева. Кампусът е построен на терен от 23,5 дка, предоставен безвъзмездно в ж. р. Тракия от община Пловдив. Научно-изследователската организация се самофинансира с проекти от ЕК, държавни програми и такива съвместно с бизнеса у нас и от чужбина. През септември предстои международна конференция с учени от над 30 страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Учени от България и Германия разчетоха генома на Орфеево цвете

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26