Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 17 проекта започна годината за Плантасист в Пловдив

Финансирането е от ЕК, Фонд научни изследвания, ОПНОИР и Китайската академия на науките

Международен екип учени вече работи в Центъра по растителна системна биология и биотехнология - Пловдив. Само за миналата година екипът от 34 млади и утвърдени кадри разработи и публикува 80 статии в световните научни списания. Това съобщи проф. Цанко Гечев, директор на ЦРСББ и уточни, че днес на АГРА те представят най-новите им разработки - шест нови сорта домати и пипер, съвместно с Института по зеленчукови култури "Марица".

"Научната ни продукция е съпоставима с водещите световни институти, като Макс Планк в Германия и Джон Инес Център във Великобритания. Ние сме една от най- интернационалните организации в България, с хора от всички континенти", каза проф. Гечев. Той и екипът представиха поредния спечелен проект „Изследване на мотивацията на персонала за кариерно развитие в регионален клъстер за растениевъдство“. По него усилия обединяват учени от областта на биология, химия, статистика, информационни и комуникационни технологии. 

"Дали само финансите могат да мотивират или демотивират хората на науката, дали има други фактори свързани със социалния имидж, са част от темите на изследването", каза ръководителят на проекта доц. Весела Казашка. Тя уточни, че ще бъде изградена лаборатория на мениджъра, където ще се развиват нови проекти. Амбициозната разработка е финансирана със 180 000 лева от Фонд „Научни изследвания“. Продължителността на проекта е 36 месеца. От тази година в центъра ще се обучават докторанти, след оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация. 

Центърът по растителна системна биология и биотехнология – Пловдив от година работи на адрес, ул. „Свети Княз Борис I – Покръстител“ № 14. Той бе изграден с финансиране на българското правителство и на ЕК за сумата от 60 млн. лева. Кампусът е построен на терен от 23,5 дка, предоставен безвъзмездно в ж. р. Тракия от община Пловдив. Научно-изследователската организация се самофинансира с проекти от ЕК, държавни програми и такива съвместно с бизнеса у нас и от чужбина. През септември предстои международна конференция с учени от над 30 страни.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

Бъдещето на БНР е в дигитална среда

Навършват се 20 години от създаването на сайта на Българското национално радио.  "Все повече БНР и програмите му, сред които и Радио Пловдив, не са само звук от аналогов или дигитален радиоприемник, а и съчетание от разнообразни мултимедийни продукти, казва Златко Желев от дирекция „Дигитални програми“, който ръководи екипа на сайта...

публикувано на 12.04.24 в 11:22
Цветелина Пенева

Няма да е лесно СИК да брои два пъти преференции

Какви изненади може да роди вота 2 в 1 коментира в програма "Точно днес" Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.  Тя изрази надежда, че идните дни ще има една стегната кампания от страна на ЦИК по отношение на организация на дейностите на глусаване. Най-вече на първо място по отношение на машинното гласуване. "Тъй като знаем, че на..

публикувано на 12.04.24 в 11:05

Тъжното е, че предизборните битки са основани на компромати

"Точно днес" говорим за неизвестните на седмицата, добавяме коментари и анализи към политическите сблъсъци от последните дни.  Или как започна работа служебното правителство, политическият пейзаж се изпъстри с новите крими сюжети, арести на ОПГ в митницата, снимки на часовници и пачките в евро до пудела на обвинените за контрабанда млади мъже. Какво..

публикувано на 12.04.24 в 09:57