Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 17 проекта започна годината за Плантасист в Пловдив

Финансирането е от ЕК, Фонд научни изследвания, ОПНОИР и Китайската академия на науките

Международен екип учени вече работи в Центъра по растителна системна биология и биотехнология - Пловдив. Само за миналата година екипът от 34 млади и утвърдени кадри разработи и публикува 80 статии в световните научни списания. Това съобщи проф. Цанко Гечев, директор на ЦРСББ и уточни, че днес на АГРА те представят най-новите им разработки - шест нови сорта домати и пипер, съвместно с Института по зеленчукови култури "Марица".

"Научната ни продукция е съпоставима с водещите световни институти, като Макс Планк в Германия и Джон Инес Център във Великобритания. Ние сме една от най- интернационалните организации в България, с хора от всички континенти", каза проф. Гечев. Той и екипът представиха поредния спечелен проект „Изследване на мотивацията на персонала за кариерно развитие в регионален клъстер за растениевъдство“. По него усилия обединяват учени от областта на биология, химия, статистика, информационни и комуникационни технологии. 

"Дали само финансите могат да мотивират или демотивират хората на науката, дали има други фактори свързани със социалния имидж, са част от темите на изследването", каза ръководителят на проекта доц. Весела Казашка. Тя уточни, че ще бъде изградена лаборатория на мениджъра, където ще се развиват нови проекти. Амбициозната разработка е финансирана със 180 000 лева от Фонд „Научни изследвания“. Продължителността на проекта е 36 месеца. От тази година в центъра ще се обучават докторанти, след оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация. 

Центърът по растителна системна биология и биотехнология – Пловдив от година работи на адрес, ул. „Свети Княз Борис I – Покръстител“ № 14. Той бе изграден с финансиране на българското правителство и на ЕК за сумата от 60 млн. лева. Кампусът е построен на терен от 23,5 дка, предоставен безвъзмездно в ж. р. Тракия от община Пловдив. Научно-изследователската организация се самофинансира с проекти от ЕК, държавни програми и такива съвместно с бизнеса у нас и от чужбина. През септември предстои международна конференция с учени от над 30 страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49