Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машини, хора, природа "Ден след ден"

Ако сега ядем „златни“ оранжерийни краставици с цена до и над 8 лева за килограм, какво ни чака занапред, пред вид факта, че 70% от оранжериите в България останаха празни? Имат ли шанс българските производители на българския пазар? Защо за пореден път фермери „бият камбаната“ и настояват за среща с екипа на земеделския министър и директора на „Напоителни системи“? Изпълнимо ли е тяхното искане за 9%ДДС за българските краставици и домати? Ще въведе ли държавата по – строг контрол на границите, за да се овладеят цените на пазара? Разговорът с отворени въпроси към институциите ще е с Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

Какво стои  в основата на убийствената инфлация, на която са подложени гражданите на Европа и САЩ? Защо под измамната цел „защита на планетата“ приемаме за нормално бедните да стават по-бедни, а богатите да стагнират икономически и да западат културно, изнасяйки напрежението навън? Темата ще коментираме с икономическия експерт Кузман Илиев.

Кои продукти, произведени в община Брезово, ще носят марката „Био Брезово“? Как те ще бъдат наложени на пазара? По какъв начин тази стратегия ще намали бедността в средногорската община? С кмета на Брезово Христо Енков разговаря Иванка Петкова.

От Пловдив:

Все повече машини изместват хората в пловдивското общинско предприятие „Чистота“, но те пък се прехвърлят в другото общинско звено „Градини и паркове". Така и Пловдив ще е чист и зелените площи ще са все повече и по – облагородени. Живка Танчева разказва в репортаж за стъпките на общината да увеличи зелените площи и за новите 21 машини, които ще ги чистят.

Какво предприема общината за решаване на проблемите със строежа на стадион „Христо Ботев“? Какво намаление предлага общината за преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив? Живка Танчева обобщава темите в друг свой репортаж.

И още:

Да се откопчиш от матрицата, да избягаш от кошмара на системата, избирайки свободата. Номадите от Вълшебния керван Маргарита и Цветин Шущаркови са пътешественици, влюбени в живота. Обикалят света винаги на автостоп и спят в палатка. Тази вечер са в Пловдив, за да представят книгата си „Пътеводител за омагьосани земи“. Буквално минути преди пловдивската й премиера в Народната библиотека „Иван Вазов“ с Маги и Цветин ще говорим в ефира на Радио Пловдив. 

И в днешния понеделник - 6 март, срещата ни започва след новините в 15 часа и ще продължи до 17. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05