Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЦИК показа двете бюлетини за гласуване на 2-ри април

| обновено на 19.03.23 в 08:31

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа бюлетините, на които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори на 2 април на брифинг за медиите. 

Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване, която се визуализира на устройството, са еднакви, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Бюлетината за гласуване за страната съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, вкл. и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опцията „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. 

Бюлетината за гласуване извън страната съдържа само полета за номерата и наименованието на партиите и коалициите, регистрирани за вота през април, както и опцията „Не подкрепям никого“. 

Електронната бюлетина, която се визуализира на устройството, ще има две страници, каза Матева. Тя обясни, че на първата страница ще има 15 партии и коалиции, а на втората – останалите. 

Бюлетината за машинно гласуване, която ще се отпечата от устройството, ще бъде дълга 20 см, по решение на ЦИК, отбеляза Матева. По думите й на нея ще бъде изписано: „Бюлетина от машинно гласуване“, номер секция, номер машина. Матева обясни, че когато е гласувано за политическа формация, на бюлетината ще бъде отпечатан и номерът, и наименованието на партията или коалицията, номерът на преференция, ако има такъв, наименованието на независим кандидат, ако има такъв, както и QR-код хеш-код. 

Матева обясни, че след като бъде разпечатана бюлетината от машинно гласуване, избирателят трябва да я сгъне, след което се поставя печат. Бюлетината от устройството се пуска в кутия за бюлетини от машинно гласуване, обясни още Матева и добави, че ще има и отделна кутия за вота от хартия.

На изборите на 2 април българите ще гласуват за 14 партии, седем коалиции, двама независими кандидати от районите Варна и Ловеч. В страната ще се гласува с машини в 9366 секции, а в чужбина в 244 от общо 738. В България секциите са общо 11 818.


БНР подкасти:

Още от категорията

"Тренд" измери 0.3% разлика между ГЕРБ - СДС и "ПП - ДБ"

Ден преди провеждането на парламентарните избори не е ясно кой ще бъде победителят, показва проучване на агенция “Тренд”. 0,3% е разликата между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България” и те събират съответно 26,4% и 26,1%. Половин процент пък дели ДПС (13,7%) от “Възраждане” (13,3%), които си оспорват третото място. Пета е “БСП за..

публикувано на 31.03.23 в 15:01

Победителят във вота ще се реши в последния момент, според Галъп

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 13:38

Пет формации влизат в 49-то НС, прогнозира Алфа Рисърч

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет..

публикувано на 30.03.23 в 09:24

Напълно сме готови за изборите, декларираха от 16 и 17 РИК

Напълно сме готови за изборите тази неделя, уточнени са всички подробности около видеонаблюдението и попълването на по – сложния изборен протокол. Това обявиха председателите на 16-та и 17-та Районни избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев при получаването на 598 000 хартиени бюлетини за вота на 2 април и 983 телефонни устройства, с..

публикувано на 28.03.23 в 13:57

Пристигат бюлетините и устройствата за вота в Пловдив

В Областната администрация на Пловдив днес ще бъдат доставени хартиените бюлетини и записващите устройства за вота на 2 април. Бюлетините са общо 598 хиляди. За 16 многомандатен избирателен район са предназначени 308 000, а за МИР-17 Пловдив област – 290 000. С тях се осигурява вота на 100% във всички избирателни секции. Бюлетините ще..

обновено на 28.03.23 в 06:20