Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С една верижна машина няма как да се разчистят всички реки

Държавното дружество „Напоителни системи“, клон Марица (Пловдив) няма техника, с която да работи на критичните места в областта. Затова към Пловдив ще бъде командирована техника от Пазарджик и Сливен. Колко рисково е това техническо състояние на пловдивското държавно дружество? В прадаването "Ден след ден" управителят на дружеството Костадин Чолаков разясни както ангажиментите си по наводенените села, така и по предстоящия напоителен сезон.

Чолаков обяви, „командироването“ техника е обичайна практика за предприятието, което има 14 клонаБагери и булдозери ще дойдат другата седмица от Пазарджик и Сливен. Това е така, защото за почистването на речно корито се иска специална верижна техника, а дружеството има само единна такава машина.

Помощта от други поделения ще се използва и за други обекти, голяма част, от които са сред пострадалите от септемврийските наводенения.

Последният верижен багер е закупен през 2007 ма година, което е доста паказателно за възможностите за работа, посочи управителят. По думите му финансовите дейности са приоритет на централото управление на „Напоители системи“, към което непрекъснато се отправят искания за обновяване на техническия парк. Трябва да има целенасочена държавна политика, заяви Чолаков, защото тази ситуация е резултат от 10-15 години натрупване. 

Защо водата за напояване е скъпа и защо фермерите протестират?

Предприятието губи още при добиване на помпена вода, каза в отговор Костадин Чолаков. 

"Дори и след компенсацията от държавата за електричество, пак сме на загуба".

В Пловдивска област инфраструктурата се поддържа в относително добро състояние, но и ма е разрушена, каза Костадин Чолаков. Каквато и да е помощта от правителството необходимите инвестиции са огромни.

Напояваме 100 000 декара на стотици земеделски производители. За последния сезон са събрани всички задължения, но има и стари неизплатени задължения, за които се водят дела. За този сезон има увеличние на заявките за напояване с  20%.

Проблемът обаче  е липсата на вода и засушаването, сухата зима е оставила  язовирите на 50- 60%. 

Цялото интервю е в прикачения ззвуков файл.Още от категорията

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 01.04.23 в 08:11

СИК-овете ще бъдат евакуирани само при реална бомбена заплаха

Членовете на СИК ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април. През последните четири дни десетки..

обновено на 01.04.23 в 08:10

Бомбените заплахи ще спрат веднага след изборите

И преди е имало заплахи срещу ,училищата, но този  път е различно. Мащабът е гигантски. Ползват се и телефони и смс- и и имейли. Появяват се и подражатели и вълната продължава и тя ангажира огромен ресурс полицаи, коментира в предаването "Ден след ден" екпертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Всеки, който разсъждава трезво,..

публикувано на 31.03.23 в 16:04

Чепеларци помагат на пострадалите от пожара

Общинският съвет на Чепеларе гласува финансова помощ в размер на 9 000 лв. за семействата от кооперацията, която бе унищожена от пожар рано сутринта в неделя. Двете семейства с деца получават по 2500 лв, а останалите 4 домакинства с до 2-ма души – по 1000 лв. Парите са за посрещане на нуждите им от първа необходимост. „Справяме се за..

публикувано на 31.03.23 в 14:11

Няма опасност за изборите, гражданите да са спокойни

„За мен от тук нататък най-важното е гражданите да запазят спокойствие и изборните процедури да протечат нормално. Няма опасност изборният процес да бъде опорочен. Държавните органи, съвместно със сектора за сигурност работят адекватно, за да предотвратят всякакви проблеми, всякакви заплахи“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 31.03.23 в 10:37