Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата

"Много малка трябва да е била държавата, ако пенсионерите са я изконсумирали като вкусна торта. Това, което се забелязва в момента и  в българската, и в европейската икономика, е процесът на застой и структурна и системна криза на икономиката. Това показват тези 1-2%  темпове на растеж“.Това подчерта макроикономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му, причина за това не са само темповете на диверсификация, но и вътрешното състояние на икономиката. Опасенията за свръхдефицит над 5 % са напълно оправдани.

„Понятието „свръхпечалба“ може да бъде дефинирано много трудно. Дали ще бъде на база рентабилност през годината или на база прираст на печалбата спрямо миналата, съмнявам се, че държавата ще може да го прокара.

Второто съществено нещо е, че някои от помощите по повод Ковид кризата и срещу енергийните дефицити на България, могат да бъдат премахнати, въпреки че кризата не е отминала“

Освен това, проф. Дуранкев  посочи, че е интересно защо намаленото и  нулево ДДС на книгите остават, след като рентабилността там е много висока. „Очевидно е обаче, че мерките, които се предлагат сега като пакет, не са достатъчни и не са достатъчно аргументирани“.

Нашата данъчна система не прилича на европейските данъчни системи. Ние имаме структурен проблем на икономиката.

„Интересно е сега например, колко повече се събира от хазарта, след като Божков го няма в България, а хазартът междувременно се разви още повече отколкото във времето на Божков.“

Сивият сектор у нас е подценен и не се следи. Това е големият проблем. Проблем са и т.н. „европейски практики“ на данъчното облагане – прогресивният данък. Ако бъде въведен, проблемът  със свърпечалбата остава в миналото. В България освен че имаме голяма несправедливост, оставаме и с най-големия данък, независимо че сме най-бедната държава.

Сивият сектор у нас е много гъвкав – той е ту в един, ту - в друг сектор на икономиката. А когато се правят проверки, изчезва. . Делът на сивия сектор в българската икономика  е около 25%. , подчерта проф. Дуранкев.

По думите му, генератори на инфлацията по света - САЩ, Германия, е алчността на големите бизнес акули и това беше доказано с данни от САЩ.

Големите централни банки имат много проблеми.

„Но големият проблем не е в банковата система, а - във фискалната, в данъчната система на ЕС, включително и в България, защото всяка страна се стреми да привлече инвеститор, като предлага „плосък“ данък – 10%, а след това се чуди защо няма пари за пътища, за здравеопазване и образование. Навлизаме в спад на жизненото равнище и в икономическа криза, независимо че изглежда само като застой".

Едва ли обаче точно в този момент ще се стигне до фалити на държави. „ЕС се чуди как да се оправи в ситуацията. Има криза, която е едновременно и фискална, и монетарна. Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата вътре в него“.


Повече – звуковия файл: 


Още от категорията

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 01.04.23 в 08:11

СИК-овете ще бъдат евакуирани само при реална бомбена заплаха

Членовете на СИК ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април. През последните четири дни десетки..

обновено на 01.04.23 в 08:10

Бомбените заплахи ще спрат веднага след изборите

И преди е имало заплахи срещу ,училищата, но този  път е различно. Мащабът е гигантски. Ползват се и телефони и смс- и и имейли. Появяват се и подражатели и вълната продължава и тя ангажира огромен ресурс полицаи, коментира в предаването "Ден след ден" екпертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Всеки, който разсъждава трезво,..

публикувано на 31.03.23 в 16:04

Чепеларци помагат на пострадалите от пожара

Общинският съвет на Чепеларе гласува финансова помощ в размер на 9 000 лв. за семействата от кооперацията, която бе унищожена от пожар рано сутринта в неделя. Двете семейства с деца получават по 2500 лв, а останалите 4 домакинства с до 2-ма души – по 1000 лв. Парите са за посрещане на нуждите им от първа необходимост. „Справяме се за..

публикувано на 31.03.23 в 14:11

Няма опасност за изборите, гражданите да са спокойни

„За мен от тук нататък най-важното е гражданите да запазят спокойствие и изборните процедури да протечат нормално. Няма опасност изборният процес да бъде опорочен. Държавните органи, съвместно със сектора за сигурност работят адекватно, за да предотвратят всякакви проблеми, всякакви заплахи“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 31.03.23 в 10:37