Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата

"Много малка трябва да е била държавата, ако пенсионерите са я изконсумирали като вкусна торта. Това, което се забелязва в момента и  в българската, и в европейската икономика, е процесът на застой и структурна и системна криза на икономиката. Това показват тези 1-2%  темпове на растеж“.Това подчерта макроикономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му, причина за това не са само темповете на диверсификация, но и вътрешното състояние на икономиката. Опасенията за свръхдефицит над 5 % са напълно оправдани.

„Понятието „свръхпечалба“ може да бъде дефинирано много трудно. Дали ще бъде на база рентабилност през годината или на база прираст на печалбата спрямо миналата, съмнявам се, че държавата ще може да го прокара.

Второто съществено нещо е, че някои от помощите по повод Ковид кризата и срещу енергийните дефицити на България, могат да бъдат премахнати, въпреки че кризата не е отминала“

Освен това, проф. Дуранкев  посочи, че е интересно защо намаленото и  нулево ДДС на книгите остават, след като рентабилността там е много висока. „Очевидно е обаче, че мерките, които се предлагат сега като пакет, не са достатъчни и не са достатъчно аргументирани“.

Нашата данъчна система не прилича на европейските данъчни системи. Ние имаме структурен проблем на икономиката.

„Интересно е сега например, колко повече се събира от хазарта, след като Божков го няма в България, а хазартът междувременно се разви още повече отколкото във времето на Божков.“

Сивият сектор у нас е подценен и не се следи. Това е големият проблем. Проблем са и т.н. „европейски практики“ на данъчното облагане – прогресивният данък. Ако бъде въведен, проблемът  със свърпечалбата остава в миналото. В България освен че имаме голяма несправедливост, оставаме и с най-големия данък, независимо че сме най-бедната държава.

Сивият сектор у нас е много гъвкав – той е ту в един, ту - в друг сектор на икономиката. А когато се правят проверки, изчезва. . Делът на сивия сектор в българската икономика  е около 25%. , подчерта проф. Дуранкев.

По думите му, генератори на инфлацията по света - САЩ, Германия, е алчността на големите бизнес акули и това беше доказано с данни от САЩ.

Големите централни банки имат много проблеми.

„Но големият проблем не е в банковата система, а - във фискалната, в данъчната система на ЕС, включително и в България, защото всяка страна се стреми да привлече инвеститор, като предлага „плосък“ данък – 10%, а след това се чуди защо няма пари за пътища, за здравеопазване и образование. Навлизаме в спад на жизненото равнище и в икономическа криза, независимо че изглежда само като застой".

Едва ли обаче точно в този момент ще се стигне до фалити на държави. „ЕС се чуди как да се оправи в ситуацията. Има криза, която е едновременно и фискална, и монетарна. Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата вътре в него“.


Повече – звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12