Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата

"Много малка трябва да е била държавата, ако пенсионерите са я изконсумирали като вкусна торта. Това, което се забелязва в момента и  в българската, и в европейската икономика, е процесът на застой и структурна и системна криза на икономиката. Това показват тези 1-2%  темпове на растеж“.Това подчерта макроикономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му, причина за това не са само темповете на диверсификация, но и вътрешното състояние на икономиката. Опасенията за свръхдефицит над 5 % са напълно оправдани.

„Понятието „свръхпечалба“ може да бъде дефинирано много трудно. Дали ще бъде на база рентабилност през годината или на база прираст на печалбата спрямо миналата, съмнявам се, че държавата ще може да го прокара.

Второто съществено нещо е, че някои от помощите по повод Ковид кризата и срещу енергийните дефицити на България, могат да бъдат премахнати, въпреки че кризата не е отминала“

Освен това, проф. Дуранкев  посочи, че е интересно защо намаленото и  нулево ДДС на книгите остават, след като рентабилността там е много висока. „Очевидно е обаче, че мерките, които се предлагат сега като пакет, не са достатъчни и не са достатъчно аргументирани“.

Нашата данъчна система не прилича на европейските данъчни системи. Ние имаме структурен проблем на икономиката.

„Интересно е сега например, колко повече се събира от хазарта, след като Божков го няма в България, а хазартът междувременно се разви още повече отколкото във времето на Божков.“

Сивият сектор у нас е подценен и не се следи. Това е големият проблем. Проблем са и т.н. „европейски практики“ на данъчното облагане – прогресивният данък. Ако бъде въведен, проблемът  със свърпечалбата остава в миналото. В България освен че имаме голяма несправедливост, оставаме и с най-големия данък, независимо че сме най-бедната държава.

Сивият сектор у нас е много гъвкав – той е ту в един, ту - в друг сектор на икономиката. А когато се правят проверки, изчезва. . Делът на сивия сектор в българската икономика  е около 25%. , подчерта проф. Дуранкев.

По думите му, генератори на инфлацията по света - САЩ, Германия, е алчността на големите бизнес акули и това беше доказано с данни от САЩ.

Големите централни банки имат много проблеми.

„Но големият проблем не е в банковата система, а - във фискалната, в данъчната система на ЕС, включително и в България, защото всяка страна се стреми да привлече инвеститор, като предлага „плосък“ данък – 10%, а след това се чуди защо няма пари за пътища, за здравеопазване и образование. Навлизаме в спад на жизненото равнище и в икономическа криза, независимо че изглежда само като застой".

Едва ли обаче точно в този момент ще се стигне до фалити на държави. „ЕС се чуди как да се оправи в ситуацията. Има криза, която е едновременно и фискална, и монетарна. Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата вътре в него“.


Повече – звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59