Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК разясни как СИК ще брои бюлетините пред камери

Видеозаснемането и видеоизлъчването на изборите на 2 април ще става чрез смарт устройства - Моторола Е13, съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ). За устройствата има осигурени и стойките за стационарно разполагане, Data SIM картите с осигурена мобилна свързаност. Устройствата издържат близо осем часа и половина, при напълно заредена батерия. 

Видеозаснемане и видеоизлъчване в СИК

След обявяване на гласуването за приключило член на СИК поставя устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане на стойката от комплекта. Председателят на СИК обявява разпределението на дейностите между членовете на СИК по преброяване на гласовете и попълване на протокола. Това се посочва в методическите указания, приети от ЦИК за работата на СИК и отчитането на резултатите от гласуването. 

Председателят на СИК включва устройството за видеонаблюдение, след което сканира QR код от плик, предназначен за изборния ден (плик с надпис „за неделя – след края на гласуването“).  Устройството за видеонаблюдение се поставя върху масата, на която ще се извършва преброяването на бюлетините, така че да има видимост към всички действия на СИК. Работата на устройствата следи член на секционната комисия.  

В случай на прекъсване, QR кода се сканира отново. Устройството за видеонаблюдение се изключва след подписване на протокола на СИК от всички членове на СИК и обявяване на резултатите от гласуването.

Отчитането на резултатите от вота

Първо ще се отчитат резултатите от гласуване на хартиена бюлетина, а след това от бюлетините от машинно гласуване, се посочва в Методическите указания на ЦИК за СИК. 

Преди отваряне на избирателната кутия и преброяването на бюлетините от масата се отстраняват всички излишни книжа и материали. На масата остават само избирателната кутия за бюлетините (от хартиения вот или от вота от машина), черновата от протокола, бланките-чернови за преброяване на преференциите.

Гласът от хартиената бюлетина е действителен, само когато има отбелязване със знак „Х“ или „V“ в квадратчето пред наименованието на партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого".

На бюлетината от машинно гласуване е изписан номерът, наименованието на партията или коалицията, номер преференция -  ако има отбелязан такъв, или опцията „Не подкрепям никого“. 

При отчитането член на СИК показва всяка бюлетина така, че да се вижда отбелязаният вот и едновременно обявява високо и ясно номера на кандидатската листа, съответно гласът “Не подкрепям никого”. Бюлетините се подреждат, като за всяка кандидатска листа се прави отделна купчинка. Прави се още една купчинка – една с гласовете “Не подкрепям никого”. Процедурата е еднаква за вота от хартия и вота от машина. 

Преференциите от хартиеният вот се отчитат след преброяването на действителните гласове. Липсата на отбелязано предпочитание (преференция) не прави гласа недействителен. Такъв глас се отчита само за партията или коалицията. 

Преброяването на преференциите се извършва последователно по листи на партии и коалиции. Член на СИК взема бюлетина от гласуване от купчината с действителни гласове за съответната партия или коалиция, показва я на камерата и обявява поредния номер на кандидата, за когото е отбелязано предпочитание или че не е гласувано за преференция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Тренд" измери 0.3% разлика между ГЕРБ - СДС и "ПП - ДБ"

Ден преди провеждането на парламентарните избори не е ясно кой ще бъде победителят, показва проучване на агенция “Тренд”. 0,3% е разликата между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България” и те събират съответно 26,4% и 26,1%. Половин процент пък дели ДПС (13,7%) от “Възраждане” (13,3%), които си оспорват третото място. Пета е “БСП за..

публикувано на 31.03.23 в 15:01

Победителят във вота ще се реши в последния момент, според Галъп

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 13:38

Пет формации влизат в 49-то НС, прогнозира Алфа Рисърч

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет..

публикувано на 30.03.23 в 09:24

Напълно сме готови за изборите, декларираха от 16 и 17 РИК

Напълно сме готови за изборите тази неделя, уточнени са всички подробности около видеонаблюдението и попълването на по – сложния изборен протокол. Това обявиха председателите на 16-та и 17-та Районни избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев при получаването на 598 000 хартиени бюлетини за вота на 2 април и 983 телефонни устройства, с..

публикувано на 28.03.23 в 13:57

Пристигат бюлетините и устройствата за вота в Пловдив

В Областната администрация на Пловдив днес ще бъдат доставени хартиените бюлетини и записващите устройства за вота на 2 април. Бюлетините са общо 598 хиляди. За 16 многомандатен избирателен район са предназначени 308 000, а за МИР-17 Пловдив област – 290 000. С тях се осигурява вота на 100% във всички избирателни секции. Бюлетините ще..

обновено на 28.03.23 в 06:20