Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на метеорологията НИМХ отвори врати


Днес по целия свят се отбелязва Денят на метеорологията. Датата е свързана с основаването на Световната метеорологична организация през 1950 г. 

Организацията е специализиран орган на ООН и в нея членуват над 190 държави.

Официална тема на Световния ден на метеорологията за 2023 година е "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията".

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1961 г. На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби по отношение на предоставянето на хидрометеорологично обслужване в защита на живота и имуществото на хората от природни бедствия, свързани с времето, климата и водите, както и опазването на околната среда. 

Българските метеоролози традиционно се включват в отбелязването му като членове на Световната метеорологична организация.

По този повод Националният институт за метеорология и хидрология обявява ден на отворените врати. Пловдивските метеоролози посрещнаха гости в новата си сграда на бул. "Санкт Петербург" до парк "Лаута". 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Стоян Панчев

Влизането ни в Шенген и Еврозоната са под въпрос

Как политическата криза се отразява на икономическия живот на страната  и има ли риск за влзането ни в Еврозаната и Шенген коментира в програма "Точно днес" Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертен клуб за икономика и политика. Според него върху самото функциониране на стопанството ни няма да има големи ефекти, защото много често..

публикувано на 02.09.24 в 10:48

Нов извънреден вот след изборите през октомври няма да има

„ Невъзможно е да си стигне до по-голямо задълбочаване на политическата криза у нас, тъй като ние вече сме в криза, която води до поредица от поредни предсрочни избори. И поредните предсрочни избори може някой да ги възприема като нещо нормално“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател професор Светослав..

публикувано на 02.09.24 в 10:09

Безплатни прегледи за катаракта в МБАЛ "Тримонциум"

Безплатни прегледи за катаракта започват днес в МБАЛ „Тримонциум“ в Пловдив. Кампанията продължава до 20 септември.  За желаещите се изисква предварително записване на час на телефон 032/632 077. Прегледите ще са м ежду 10 и 12 часа, но при интерес от страна на пациентите, болницата ще увеличи и часовия диапазон и датите, съобщи офталмологът д-р..

обновено на 02.09.24 в 09:06
Диана Дамянова

Битката е кой ще вземе златните букви "ДПС"

По малко от две седмици имат политическите партии, за да стегнат редиците си и да решат как ще се явяват на предсрочните избори на 27 октомври. Пред труден избор са две от основните парламентарни партии ДПС и БСП.  Въпросителни има и пред коалицията на ПП-ДБ. На 11 септември ЦИК приключва приемането на документите за регистрация на политическите..

публикувано на 30.08.24 в 10:21
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06