Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем партии в НС и рекордно ниска избирателна активност

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции, според проучване на агенция „Медиана“.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2%. Коалицията засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея, посочват анализаторите.

„Възраждане“ е трета политическа сила и данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обемът на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия, отбелязват от „Медиана“. 

Данните към 23 март т.г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата!“ с 4,3% и „Български възход“ с 4,5% засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове с 3,4%.  

Данните, към момента, не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза, посочват анализаторите и добавят, че независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора, те ще трябва да решат една много сложна гатанка.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние, отбелязват анализаторите.

Тези данни не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към момента – към 23 март 2023 г., своеобразна моментна „снимка“ на  обществено-политическите настроения, отбелязват анализаторите и добавят, че тези нагласи могат да подлежат на промяна в оставащите девет дни до изборите. Още повече, че към момента 10% от избирателите, които заявяват, че могат да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина, посочват още експертите.

Към момента могат да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“, отбелязват анализаторите. Данните показват, че пред урните се очакват около 2,5 млн. избиратели. 

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Тренд" измери 0.3% разлика между ГЕРБ - СДС и "ПП - ДБ"

Ден преди провеждането на парламентарните избори не е ясно кой ще бъде победителят, показва проучване на агенция “Тренд”. 0,3% е разликата между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България” и те събират съответно 26,4% и 26,1%. Половин процент пък дели ДПС (13,7%) от “Възраждане” (13,3%), които си оспорват третото място. Пета е “БСП за..

публикувано на 31.03.23 в 15:01

Победителят във вота ще се реши в последния момент, според Галъп

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 13:38

Пет формации влизат в 49-то НС, прогнозира Алфа Рисърч

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет..

публикувано на 30.03.23 в 09:24

Напълно сме готови за изборите, декларираха от 16 и 17 РИК

Напълно сме готови за изборите тази неделя, уточнени са всички подробности около видеонаблюдението и попълването на по – сложния изборен протокол. Това обявиха председателите на 16-та и 17-та Районни избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев при получаването на 598 000 хартиени бюлетини за вота на 2 април и 983 телефонни устройства, с..

публикувано на 28.03.23 в 13:57

Пристигат бюлетините и устройствата за вота в Пловдив

В Областната администрация на Пловдив днес ще бъдат доставени хартиените бюлетини и записващите устройства за вота на 2 април. Бюлетините са общо 598 хиляди. За 16 многомандатен избирателен район са предназначени 308 000, а за МИР-17 Пловдив област – 290 000. С тях се осигурява вота на 100% във всички избирателни секции. Бюлетините ще..

обновено на 28.03.23 в 06:20