Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомбените заплахи в училищата целят по- ниска активност на вота


Доц. Златогор Минчев от Института по информационни и телекомуникационни технологии към БАН смята, че бомбените заплахи в училища в седем области на страната са резултат на хактивизъм. Той допусна, че някои младежи се упражняват да демонстрират своите умения и се състезават кой колко хора ще стресне. В навечерието на парламентарните избори това не е добре и създава предпоставки за социално напрежение, подчерта в интервю за Радио Пловдив доц. Минчев. 

Този  сценарий не бива да бъде подценяван преди изборите, защото  подобни сигнали биха притеснили гражданите за тяхната сигурност. И аз си мисля, че това е основната цел - по- малко хора да отидат на изборите, защото има заплаха за атентат на място. Да се надяваме, че този сценарий ще си остане само хипотеза, подчерта Златогор Минчев. 

Той очаква отдел "Киберсигурност" към ГДБОП лесно да локализира кой е авторът на имейлите с бомбени заплахи. Въпросът е защо се прави в този критичен момент, дали е само дестабилизация от тийнейджъри или нещо по- дълбоко ще стане ясно по- късно, добави той. 

Според него българската страна правилно се е обърнала за помощ от САЩ, защото те по- лесно биха проследили гугъл-акаунта, от който са изпратени съобщенията в пощите на училищата. 


Ако не се спре това, ще се ползват и други инструменти за атаки ,предположи Златогор Минчев. Според него съобщенията в пощите не трябва да се филтрират, защото може да има и реална терористична заплаха.  Трябва да се наблюдават тези, които изпращат, не е добре да се затварят информационните потоци, подчерта експертът.

Неговата оценка е, че у нас няма единност в планирането и поддръжката на държавните сайтове и електронни пощи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55