Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме делото на арх. Христо Пеев

С обзорна изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“  на площад „Римски стадион“  ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на бележития архитект и пловдивчанин.

За да почетат паметта на човека, благодарение на когото къщите в Стария град възкръснаха за нов живот, усилията си обединяват Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив - Пловдив и НБ „Иван Вазов“. 

Цел на инициативата е да се представи  увлекателен документален разказ за арх. Пеев, чиято изследователска и творческа дейност е оставила трайни следи в облика на Пловдив, региона и в архитектурната памет на България.

Инициаторите на честването са подготвили освен тази изложба и още някои събития през април. Сред тях са архитектурни обиколки на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев, беседа, посветена на живота и делото му и още една любопитна изложба с архивни документи, снимки, авторски рисунки, проекти и много други автентични материали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Решават за връщането на Панагюрското съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище.  На сесията, проведена на 20 юни 2024 г., 48 съветници от всички групи подкрепиха декларацията на „Браво Пловдив“, с която се настояваше съкровището да бъде върнато на..

обновено на 09.07.24 в 10:23

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетения случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27