Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почитаме делото на арх. Христо Пеев

С обзорна изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“  на площад „Римски стадион“  ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на бележития архитект и пловдивчанин.

За да почетат паметта на човека, благодарение на когото къщите в Стария град възкръснаха за нов живот, усилията си обединяват Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив - Пловдив и НБ „Иван Вазов“. 

Цел на инициативата е да се представи  увлекателен документален разказ за арх. Пеев, чиято изследователска и творческа дейност е оставила трайни следи в облика на Пловдив, региона и в архитектурната памет на България.

Инициаторите на честването са подготвили освен тази изложба и още някои събития през април. Сред тях са архитектурни обиколки на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев, беседа, посветена на живота и делото му и още една любопитна изложба с архивни документи, снимки, авторски рисунки, проекти и много други автентични материали.


Още от категорията

Роберто Фонсека и "Нови български гласове" гостуват за първи път в Пловдив на 30 юни

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „ Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“..

публикувано на 07.06.23 в 10:29

Великите европейци - Джеймс Джойс

Иронията, която се съдържа в тези думи на Джойс обаче, става двойна поради факта, че той самият звучи като някакъв висш жрец, докато чете ироничния си текст от „Одисей”. Пардон, „Юлисис”, каквото е оригиналното заглавие на книгата. Юлисис е римския вариант на гръцкото Одисеос. Използването на името по този начин веднага насочва към една от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30

"Екстазис" на Радослав Бимбалов с премиера в Пловдив на 22 юни

Още с излизането си в книжарниците новият роман от автора на сборника с разкази „Млък“ Радослав Бимбалов покори класациите и се превърна в най-търсеното заглавие на издателство „Сиела“ на Пролетния панаир на книгата. След изпълнената с емоции премиера в София „ Екстазис “ ще проговори за пръв път и в родния на Бимбалов Пловдив, пишат от..

публикувано на 07.06.23 в 09:00

Николай Гешев за бъдещите изяви на Биг бенд „Пловдив“

В неделния следобед на 4 юни, във времето от 17:00 до 18:00 гост в предаването Клуб "Неделя" бе основателят и диригент на Биг бенд „Пловдив“ Николай Гешев.  В много приятна атмосфера разговорът в студиото започна с въпроса: как се е родила идеята за създаването на Биг бенд "Пловдив"?  За почитателите им и за слушателите на радио Пловдив, той..

публикувано на 06.06.23 в 16:47

Достена Лаверн избра Пловдив за първата си изложба в България

Изложбата Medi-Terra  е първата самостоятелна изложба у нас на социалния и културен антрополог Достена Лаверн, която ще бъде открита тази вечер в музейна галерия „Димитър Георгиев“ в Стария Пловдив.   През последните две години галерията се развива като мястото, в което излагат творби си - перспективни и непознати автори за България...

публикувано на 06.06.23 в 09:00