Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

СИК-овете ще бъдат евакуирани само при реална бомбена заплаха

| обновено на 01.04.23 в 08:10

Членовете на СИК ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април.

През последните четири дни десетки училища в страната получават заплахи за поставени взривни устройства, като при проверките си досега полицията не е открила опасни вещества.

Според Демерджиев поставянето на взривно устройство е само теоретична възможност заради мерките, предприети от МВР. От събота до изборния ден периметърът ще е под охрана, каза той.  Изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да е затруднения или заплахи за гражданите, заяви министърът.

Той каза още, че работна група, ръководена от него, е приела днес преработени правила за действие при заплаха за задействане на взривно устройство, спрямо тези правила МВР и службите за сигурност поемат отговорност и ще преценяват какви действия следва да се предприемат. От следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици, при такива заплахи, посочи Демерджиев.

На разстояние от сградите, в които се гласува, полицията ще проверява хора с обемни чанти и раници, обясни министър Демерджиев. Той посочи, че „тази проверка ще бъде дискретна“ и „няма да затрудни никой да упражни правото си на глас“. Той добави, че членовете на Секционната избирателна комисия ще информират МВР, чрез телефон за връзка, при сигнал за заплаха в сградите, като след това полицията задейства процедурата приета днес от работната група. 

Процедурата не предвижда евакуация на хора от сградите без да бъде констатирана реална опасност и вярвам, че няма да се стигне до ситуация, в която да се преустанови процесът на гласуване дори в една секция, заяви министър Иван Демерджиев.БНР подкасти:

Още от категорията

Наистина ли след 100 години няма да има българи?

В тезата, която излага Любослав Костов от КНСБ, като основен фактор за нежеланието на хората да имат деца са посочени социалните условия, ниските доходи най-вече. „Социалният фактор безспорно е от значение - особено в нашия регион, Източна Европа“, посочва Спас Ташев. Според него обаче, този фактор не трябва да се абсолютизира, тъй като..

обновено на 09.06.23 в 17:04

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище.  Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да..

публикувано на 09.06.23 в 16:12
Ваня Григорова

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите.  Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците,..

публикувано на 09.06.23 в 11:47
 Ружа Смилова

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета – да, гласуваха за кабинета, но не пропускат момент да се разграничат. Нещо повече -  склонни са в зала да си сътрудничат явно или не толкова с антисистемна партия като Възраждане. Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“. Тя добави, че това прозира дори и в..

публикувано на 09.06.23 в 11:40

Всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо

Почти всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо. Това заяви в програма „Точно днес“ Валентина Маринчешка – мениджър в агенция за недвижими имоти. Причината е, че пловдивчани все още предпочитат да инвестират парите в имот вместо в акции или банка. Маринчешка даде пример, че цената на жилище, което е закупено през 2010г. сега  е с 40%..

публикувано на 09.06.23 в 10:37