Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите две политически сили могат да съставят кабинет

| обновено на 02.04.23 в 21:54

Шансът за редовен кабинет е същият като преди две години. Въпросът е как  основните политически сили си представят управлението на страната, коментира пред Радио Пловдив политологът Страхил Делийски. 

Ако свеждаме резултатите от изборите само дотова кой какви проценти е взел, това не е добре, защото логиката ще бъде само на цифрите. Победители, които ще вземат малко над 600 хиляди гласа, означава, че тежестта им в обществото е  10 на сто от всички избиратели. Каквото и правителство е да тръгнеш да правиш, то няма да се хареса на 70% от другите, Делийски. 

Той е категоричен, че е бягство от отговорност, ако партиите гледат само резултатите, за да се състави кабинет. 

"Вместо да е ясно какво правителство ще имаме, защото партиите имаха доста време да кажат как то ще стане,  ние сега започваме да смятаме един депутат повече или по-малко. Това е непродуктивен политически процес", каза политологът. 

Според него коалиция между първия и втория  е най- близко до разума. Те  споделят обща икономическа и геополитическа концепция. "Не виждам особени пречки. Проблемът е, че и двете постигнаха резултат на гърба на другата коалиция. В основата и на резултатите на ГЕРБ-СДС и на ДБ-ПП стоят недостатъците на техния опонент", обясни Делийски. 

Резултатът на Възраждене не е изненада. Антиелитните настроения у нас не са от вчера. Това е единствената партия, която обира вота на тези избиратели, смята той. 

Петото място на  БСП е оценка на тежестта на партията на Корнелия Нинова в този момент. "Почти всички партии са в диапазона от предишните избори, освен Възраждане. Останалите партии не са мръднали от предишната си подкрепа.  Имаме едно голямо настроение в обществото, че трябва да има редовно правителство и в същото време имаме еднипартии, които правят кампании, за да спечелят 600 хиляди гласа. Ами с 600 хиляди гласа не можеш да имаш претенция да управляваш", подчерта Страхил Делийски. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51