Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ по пътя на страстите и смирението

2
Снимка: Яница Марова

На 10 април – или началото на страстната седмица за православните християни – ще говорим за смирението в живота, но и в политиката.

Утрото посрещаме с разговор за страданието и очакването на светлото Възкресение. В символиката на вярата, най-важните християнски ценности и мистиката на страстната седмица ни въвежда Пламен Сивов от „Покров Богородичен”.

Страстите на съвремието също ще бъдат във фокус на предаването. За трусовете в политиката и не/възможния път за съставяне на правителство след петите парламентарни избори, погледнато през призмата на заявките на партиите, говорим със социолога Мира Радева.

Обръщаме поглед и към традиционния благотворителен базар на ДГ „Дъга“. Дни преди Великден деца, родители и възпитатели събират средства, за да подпомогнат 8-годишния Михаил, който има тумор в мозъка. За инициативата и какво възпитават подобни кампании в децата коментираме с директора на детската градина Бойка Палийска.

Минути преди 9 часа Живка Танчева ни среща с Теофана Брадинска-Ангелова, директор на Алианс Франсез в Пловдив, която ще бъде удостоена с едно от най-високите държавни отличия на Франция.

В минутите за култура ви разказваме за изложба на български и украински художници под надслов Мирна територия. Събеседник е организаторът Сребрина Цветкова.

Преди всичко това обаче е рубриката ни „Добро утро, ден!“. Тази седмица в нея гостува художникът Атанас Маринчешки. С него ни среща Антония Попова.

Започваме след новините в 6 и сме до 9:30. 

Слушайте ни! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30