Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500 ученици се обучават в 8 държавни и общински училища, в 52 паралелки

Разкриват още 14 паралелки с дуално обучение в Пловдив

Нова е професията „Авиационен техник“ в ПГМТ-Пловдив

14 паралелки по дуално обучение ще бъдат открити през следващата учебна година. Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов се срещна с директорите на професионалните гимназии с дуално обучение. За шеста година Община Пловдив подпомага формирането на дуални паралелки в държавни и общински образователни институции в училищното образование.

В Община Пловдив през годините са сформирани общо 57 дуални паралелки, като в момента функционират 52 в 7 професионални гимназии и 1 средно училище. Вложените средства от 2018 до 2022 година са 167 980 лв. Община Пловдив финансира всяка обявена паралелка за маркетингови и рекламни дейности, така че да бъдат популяризирани дуалните обучения. За 2023 година отпуснатите от общинския бюджет средства са в размер на 50 000 лв. или приблизително 3 570 лв. за всяка една от паралелките. Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на обучението чрез работа са много, особено за самите ученици, които освен че получават заплащане, придобиват и практически опит по време на обучението си.

„През последните години приемът в професионалните гимназии се повишава и една от основните причини е дуалното образование. То предлага ясна перспектива за децата, в резултат на което те излизат подготвени на пазара на труда, което позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане“, коментира Стефан Стоянов.

За следващата учебна 2023/2024 година в план-приема са включени 14 нови дуални паралелки, както следва:

1. ПГЕЕ

- професия „Електротехник“ – специалност „Електрообзавеждане на производството“ 

- професия „Техник на електронна техника“ – специалност „Микропроцесорна техника“

- професия „Техник по автоматизация“ – специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“

2. ПГВАД „Христо Ботев“ 

- професия „Техник-технолог в дървообработването“ – специалност „Мебелно производство“ (подгрупа)

- професия „Техник-технолог в дървообработването“ – специалност „Тапицерство и декораторство“  (подгрупа)

3. ПГХТТ

- професия „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“ – специалност „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“

- професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ – специалност „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“

4. ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“

- професия „Машинен техник“ – специалност „Машини и системи с ЦПУ“

- професия „Мехатроника“ – специалност „Мехатроника“

- професия „Авиационен техник“ – специалност „Ремонт на летателни апарати“

Директорът на ПГМТ инж. Анета Чилингирова съобщи, че от 7 години не са имали прием по професията "Авиационен техник", но днес вече са готови да обучават средни кадри за нуждите на самолетостроенето. 

5. ПГ по машиностроене

- професия „Техник по транспортна техника“ – специалност „Пътно-строителна техника“

- професия „Техник по подемно-транспортна техника“ – специалност „Подемно-транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства“

- професия „Техник по транспортна техника“ – специалност „Електрически превозни средства“

- професия „Машинен техник“ – специалност „Технология на машиностроенето“

6. СУ „Черноризец Храбър“ - професия „Графичен дизайнер“ – специалност „Графичен дизайн“

Началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова съобщи, че през следващата учебна година в Пловдив и областта дуалните паралелки ще бъдат общо 16 и половина, като 14 са в Пловдив, по една в Асеновград и в Първомай, както и половин паралелка в община Садово. 

„Асистент на лекаря по дентална медицина“ ще е изцяло новата специалност, за която вече има заповед от МОН. Обучението на учениците ще става в Средно училище "Цар Симеон Велики". Предвидено е тази специалност да не е в дуална форма.

По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49