Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" от първото до 49-то НС

В първия работен ден за май в предаването "Точно днес" говорим за родните политици, пред които стои дилемата как да бъде разрешена кризата за съставяне на правителство. Обръщаме поглед и към първото Народно събрание, което се е провело в местността Оборище край Панагюрище и е поставило началото на парламентарната демокрация в България. Следим и информацията покрай опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. 

Политика на високи обороти беляза началото на преговорния процес на първите две политически сили преди официалното връчване на първия мандат. Процесът бе белязан от прогрес по линия на законодателна и управленска програма, но не и по линия на кабинет. ПП - ДБ не изпълниха поставения от първата политическа сила ГЕРБ -СДС срок за представяне на техен кабинет. Два дена след като изтече ултиматумът предстои да видим какъв е съставът.  В търсене на компромиса и за възможното и невъзможното говорим с депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков. 

И още - Национален събор поклонение ще се състои в местността Оборище над Панагюрище по повод 147 годишнина от Априлското въстание. Оборищенското събрание е първото българско Народно събрание. За случилото се в Оборище, за уроците на миналото с препратка към настоящето ще е разговорът с историка и политик проф. Веселин Методиев. 

Водим ви и на разходка до пещерата "Добростански бисер", която отвори врати за посетители. Събеседник е Димитър Здравчев. 

В минутите за култура ви разказваме за изложбата "Акварели от свети места от света и у нас" на пловдивския художник Георги Терзиев.

Гост в "Добро утро, ден" е изкуствоведът и галерист проф. Емилия Константинова. С нея ни среща Живка Танчева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14