Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборени носещи стени и колони заплашват цяла кооперация в Пловдив

Собственици на апартаменти в кооперация на ул. „Ниш“ 7 в Пловдив алармираха за ремонт на третия етаж, при който има съборени носещи стени и колони. Новият собственик на апартамента на  3-ия етаж започва през февруари и продължава до момента. Въпреки шума, къртенето и мръсотията, живеещите в шестетажната кооперация проявяват търпение, докато разбират, че в 60 квадратния апартамент се събарят конструктивни елементи. 

Опитите да се свържат със собственика удрят на камък, а комуникацията с институциите върви бавно до вчера, когато комисия от район Централен е запечатала апартамента, за да не се работи в него и е предупредила собственика му, че трябва да осигури достъп, разказа Милко Ангелов, който живее в кооперацията от построяването й в средата на 90-те години и изпрати снимки от спорния ремонт. Притеснението на хората е, че реакцията на институциите е бавна, а конструкцията на сградата вече е нарушена. Ангелов разказа, че се къртят бетони и арматура, носещи стени, колони и трегери с канго, реже се с шлайфове, с чукове. Опитите да се разговаря с бригадата също удрят на камък, тъй като строителите твърдели, че всичко е по проект.

Сигналът на живеещите в кооперацията е получен в  район „Централен“ в петък, като веднага след празниците представителите на институциите са направили опит да огледат апартамента, но безуспешно, потвърди кметът Георги Стаменов. В момента жилището е запечатано и е поставена лента, за да не се влиза в него. По думите на кмета собственикът има срок до четвъртък включително да предостави достъп до имота, за да могат експертите да изготвят констативен акт с направените намеси. Ако не осигури достъп, тогава със съдействието на полицията институциите имат право да влязат в апартамента и да направят оглед.

Собственикът на жилището с малко име Кузман живее в София. Твърди, че е наясно със ситуацията, но не и по негова вина и обеща да осигури достъп до жилището си. Той заяви, че се е предоверил на фирмата, която извършва ремонта и не е бил наясно, че се събарят конструктивни елементи в жилището му. Обеща също да възстанови за своя сметка щетите.

Според кмета на Централен Георги Стаменов, ако действително има съборени носещи стени и колони, те могат да бъдат възстановени, след като бъдат изготвен проект, който да бъде одобрен от компетентните институции. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12