Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Европа - 9 май - "Точно днес"

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия. Повод за акта е годишнина от речта на  Робер Шуман в Париж, Франция на 9 май 1950 г. В нея той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни,  което е 

"първата реална крачка към Европейска федерация" Тази инициатива полага основата на днешния Европейски съюз.

Раздвоението на българското обществото по темата за единството и ценностите оконтрасти много стари рани, които политическият процес така и не успя да излекува на фона на всеобщите европейски усилия и днес те стават по-видими през барутната обвивка на времето, пресата и бумеранга на икономическите санкции към Русия. Ще успеем ли и как да защитим Европа от кризата на ценности, солидарност и единство. За изхода от политическия изборен сериал и възможния български принос в битката за хуманизъм и сигурност събеседници са: политологът доц. д-р Александър Христов - Център за анализи и кризисни комуникации 

За  недостатъците в правоохранителната система в рамките на ЕС и пътищата за преодоляването им по линия на европейската сътрудничество и механизмите за гарантиране на справедливост при наказателните производства - прокурорът  Владимир Вълев - д-р по право на ЕС. 

В рубриката "Евранет+" поставяме акцент върху предложението на Европейската комисия за въвеждане на унифицирана Европейска карта за хора с увреждания, която да се прилага във всички страни членки. Има ли вече европейска практика за прилагане на такъв документ и каква е готовността на страната ни за въвеждането му.

Кръводарителска акция по повод Международния ден на таласемията се провежда в Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив съвместно с Фондация "Калинки за живот" и Организацията на таласемиците в България. Какво представлява заболяването и защо кръводаряването е безценен дар - Яница Марова разговаря с д-р Янко Янков, директор на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив. 

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на изложбата - живопис на художника Иван Узунов. Неговата експозиция под надслов "Българщина" представя галерия "Възраждане".

А гост в рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица е Славка Щерева - дългогодишен и многократно награждаван директор на Средно училище "Любен Каравелов" в Пловдив, известно като "най-добрата школа за фолклор и музика в града".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" по лентата на летните очаквания

Как у нас не се прави кабинет на малцинството, при какви обстоятелства пак ще градим новото управление? Въпросите са повече от важни, след като масово българите отказаха участие в изборите през юни. За всичко, което тече в държавата като процеси и очаквания, говорим с политолога и университетски преподавател Георги Проданов . Как ДПС ще реши уравнението..

публикувано на 03.07.24 в 15:24

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 03.07.24 в 15:00

"Вход свободен" с пулса на сезона

Поредният Джулай отмина, оставяйки след себе си осeмдестарска носталгия, прияно соления привкус на предстоящата отпуска и натрапчивото усещане, че и тази почивка ще е хубава, ама ще свърши  твърде бързо. Така е винаги- работата никога не свършва, а отпуската сякаш минава като миг. Лятото междувременно набира скорост, трафикът по магистралите набъбва..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

"Точно днес" на 3 юли

В сряда сутринта с лятно настроение и по актуалните теми. Фармацевти започват протестни действия заради новите правила, по които ще работят със Здравната каса, инициирани от Министерството на здравеопазването. В различни градове в страната, включително в Пазарджик, а птеките затварят за два часа и няма да работят с пациенти.  Протестът е организиран от..

обновено на 02.07.24 в 16:52

Вкусен и усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването ще Ви разкажем приказката на една прекрасна дама превърнала хобито си в професия и най-важното, реализирала една своя мечта. Ради Славчева е шоколатиер по призвание и по душа. Как да разберем кой шоколад е качествен и лесно се изработват шоколадови шедьоври, ще разберем минути след 13:30. В рубриката "Усмихнат коментар" попитахме..

публикувано на 02.07.24 в 09:30