Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задкулисието, назначило Гешев, сега го отстранява

Шефът на ОД на МВР-Пловдив трябва да си ходи за "милиционерщината" в дискотеката

Поисканото от кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и проверките срещу кмета на Варна за акциите в панаира и в Пловдив за манипулираните през 2015-та година избори в полза на Иван Тотев  имат връзка, твърди в интервю за Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев. Той не изключи и акцията в пловдивска дискотека, при която бяха обискирани 400 клиенти за наркотици да е атака срещу министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след изявленията му за атентата срещу главния прокурор. 

Поисканото от Мария Габриел отстраняване на главния прокурор Иван Гешев е  опит за валидиране и  за политическо легализиране на едно задкулисно взето решение на всички сенчести кръгове, които преди три години монтираха Гешев на поста, коментира  адв. Екимджиев.  Според него за всички е било ясно, че той  непригоден като професионален и етичен профил за поста главен прокурор. „Така че същите кукловоди, които тогава го поставиха на това място с две основни задачи – да им пази гърба и да атакува техните политически и икономически опоненти, сега в резултат на натрупвания на гафове на Гешев и на осезаем партньорски натиск от ЕС, Европрокуратурата и вероятно САЩ са решили, че Гешев не им върши работа и носи повече негативи, отколкото ползи“, каза адвокатът.

По думите му тече десетоноемврийски вариант на вътрешен прокурорски преврат, иницииран от същите кукловоди, при който Гешев ще бъде демонтиран, за да бъде монтиран на негово място временен главен прокурор. Най- вероятно това ще бъде Борислав Сарафов, който да продължи същата политика и да има същите приоритети – да пази гърба на Пеевски, Доган и Борисов и вече по- уморено да притиска техните опоненти.

Мнението на Михаил Екимджиев е, че отстраняването на Гешев не е залог за съставяне на правителство, защото решението вече е взето и е въпрос на кратко време то да бъде изпълнено. И понеже в бъдещо правителство не виждам ПП и ДБ, тази оставка не може да бъде залог, обясни юристът. Според него предстои да бъде сформирана  четворна коалиция, която вече е взела решение да се случи и вероятно Гешев ще бъде принуден да подаде оставка. Той е категоричен, че членовете на ВСС, които в продължение на три години отказваха да свалят Гешев, сега ще гласуват като един за отстраняването му, доказвайки че са зависими от политическите си ментори.

Според Екимджиев, ако живеехме в правова държава, трябваше първо да се смени ВСС, да се приемат промените в Закона за съдебната власт и тогава да се върви към отстраняването на Иван Гешев, за да няма главният прокурор толкова големи правомощия.

Никой обаче не вижда как ще се събере парламентарно мнозинство, което да гласува новите членове на ВСС, добави той.

Исканото отстраняване на Иван Гешев юристът сравни със случаите с  КТБ и избора на Пеевски за шеф на ДАНС, при които за кратко задкулисието излиза напред с бързи и решителни действия, дори нелогични на фона на отстояваните позиции. „След това тези бързи решения биват затрупвани с политически обяснение и решения, юридически процедури и се валидират пост фактум. Това се случва и сега. Гешев е пуснат по пързалката, може би вече е изхвърлен от нея и Габриел и телевизионния театър, който гледаме е това политическо валидиране на неполитическото решение. Виждаме и играта на Сарафов в този сценарий“, коментира Михаил Екимджиев. Сценарият, добави той се изпълнява, а с изказването на Мария Габриел е  неговото замазване отгоре с процедури и благо говорене, за да се внуши имитация на  политически консенсус с обществен интерес. „Забележете, тя не казва с какви основания Гешев е уронил престижа на съдебната власт. До преди седмица всички говореха, че този човек е обект на атентат, че е герой, коментира иронично адвокатът.

Гешев, по думите му, се оказа много полезен, защото за разлика от Цацаров, който на границата на закона заграбваше все повече власт, сегашният главен прокурор е като слон в стъкларски магазин. Затова стана възможно това отстраняване и частично осветляване на прокуратурата, посочи той и уточни, че и така нещата са били търпими до преди няколко дни, „когато нещо се случи“.

Прокурорските проверки срещу кмета на Варна Иван Портних за панаира и изявленията на бившата председателка на ОИК Деница Чингарова за фалшифицираните през 2015-та година избори в полза на Иван Тотев са част от отговора на Гешев срещу атаки срещу него, смята още адвокатът. „В същото време Прокуратурата е централизирана система, там е ясно че има извършен преврат и новият шеф е Борислав Сарафов. Остатъците от прокуратурата, които все още правят опити за реванш, ще разберат много бързо че не са оцелили ваксата и ще се коригират, като проверките бъдат изоставени“, каза Екимджиев.

Според юриста изказванията на Деница Чингарова за манипулираните избори имат правна стойност на законен повод за започване на разследване. „Какво ще се докаже зависи от всички останали доказателства. Ако си остане само нейното твърдение, ако няма документи и свидетели, нищо няма да се случи. Тя обаче може да отнесе обвинение за набедяване, ако зад това твърдение не стои нищо, което да го защитава“, каза той.

Правозащитникът коментира и случая в пловдивския нощен клуб, където 400 души бяха съблечени и обискирани за наркотици. Според него МВР-министърът се бави с проверката. Има очеизвадни факти и ако Иван Демерджиев искаше да запази репутацията си трябваше да действа по- бързо. Има нарушение и то е видимо, а степента му ще бъде доказана в рамките на проверките. Един добър политически ПР би трябвало да посъветва министъра да реагира по- бързо, особено на твърденията на местния началник, че законът няма кой знае какво значение, защото на място се преценява и защото действат в името на добра кауза, заради която законът може да бъде мачкан. „Това е отрицание на правовата държава. Ако полицията действаше по субективна оценка, тогава няма нужда от закони, които да ограничат произвола на изпълнителната власт и в частност на полицията. Този човек /директора на ОД на МВР- Пловдив – ст. Комисар Васил Костадинов/, с този манталитет е обществено опасен. Впечатлението, което остави  този човек е потресаващо, защото да се говорят такива юридически безмислици от човек на висок пост е недопустимо, каза Михаил Екимджиев.

Той не изключи случилото се да е и атака срещу министъра от прокуратурата, защото акцията е дошла след изявленията на министър Демерджиев за т.нар. атентат срещу Иван Гешев.

Той обясни, че и НПК и Закона на МВР позволяват такъв обиск да се прави само, ако има информация за конкретни хора в дискотеката, а не всички 400. По тази логика могат да обискират хора на стадионите, главната улица, парка и то всички. Не може така, това е милиционерщина. Така се действа в Русия, Беларус, но не и в европейска държава, каза адвокатът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42