Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С "Върви, народе възродени" - "Точно днес"

24 май - Деня на Светите  първоапостоли Кирил и Методий, на буквите и културното просветление, с „Върви, народе възродени“ -  като  молитва, изпитание и кръст, който всеки българин носи в сърцето си.

Защото Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вгражда в гените ни усещането за съдбовност, свобода и дълг, без давност във времето и зависимости от политическата конюнктура, е единственият български празник,  приеман като сакрален от народа ни в страната и във всяка друга точка по света.

Към  словото, създаващо вечност и красота и към всички носители на духовното съзидание, „Точно днес“ - искрено преклонение и респект!

Запазена територия за творците на Пловдив, хората на духа, образованието и науката, носителите на високи отличия и техните послания ще бъде времето на вълните на празничната програма от 7 до 10 ч.

Часове след връчването на наградите „Пловдив“ в навечерието на 24 май на автори с ярки постижения в областта на културата и изкуството през миналата година в 12 категории и на Специалната награда „Пловдив“  от кмета за изключителни постижения и цялостен принос в културата на града – репортаж на Стоян Терзиев.

За словото и книгите като цивилизационен код за съхранението и самочувствието на един народ, несъизмерима с нищо друго сила и непробиваем щит срещу разрухата и тъмнината – Красимир Лозанов – заместник-председател на Асоциация „Българска книга“.

За езика – медитор между културите и ключ за магичното преминаване през мъдростта на нациите – разговаряме с преподавателя в Атинския университет с лекторат по български език, литература и култура  Генчо Банев.

Акустиката на празничния ден с гласовете на носителите на високите отличия учители, директори и педагози за дейността им, връчени им в Актовата зала на Хуманитарната химназия  „Св.св. Кирил и Методий“ – от репортажа на Антония Попова.

В навечерието на 24 май разговаряме с известния пловдивски художник Здравко Йончев, който  откри самостоятелна изложба в Загреб, Хърватия, като неразделна част от честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Преди излъчването на последното издание на рубриката „Великите европейци“ – авторът Пламен Асенов разказва за мотивацията да събере в звукови и писмени свидетелства достойната европейска памет с личности, оставили ярките си следи във времето. На 24 май чуйте и втората част от неговия  разказ за славянските първоучители и покровители на Европа Св.св. Кирил и Методий.

А в "Добро утро, Ден" - световноизвестният диригент Максим Ешкенази  споделя вълнението си от гостуването си в Европейската столица на културата  - 2019, преди вечерта да ни поведе към света на Вивалди на Античния театър .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39