Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ на Спасовден - протести и занаяти

| обновено на 24.05.23 в 19:18

На големия християнски празник Възнесение Господне, който народът ни нарича Спасовден, а за шофьорите е професионален празник, се движим по оста на темите и конфликтите на деня.

И четвъртък сутрин във фокуса на вниманието ни продължава да е политиката – направленията са две – съставянето на правителство и необходимостта от изготвяне на бюджет 2023, погледнато през призмата на поредното недоволство от заплащането в един от държавните сектори.

За ефективността на поредния нетрадиционен ход на политиците с цел излизане от парламентарната криза или с други думи казано правителство на ротационен принцип говорим с политолога Христо Панчугов.

На фона на опитите за съставяне на стабилно парламентарно мнозинство недоволството в държавния сектор продължава да назрява. Поредна стачка на служители ще бележи 25 май. Този път недоволството идва от работещите в Националния осигурителен институт, които настояват за увеличение на възнагражденията им с минимум 30 %. Стачните им действия са подкрепени от двата най-големи синдиката у нас КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Исканията на служителите от осигурителния институт коментираме с председателя на КТ Подкрепа в Пловдив Атанас Кръстев.

На Спасовден, който е професионален празник на шофьорите, обръщаме поглед към пътната безопасност и ефективните мерки за намаляване на инцидентите на пътя. Разговорът е с Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите.

А за традицията на Спасовден, за специалното хоро и молитвата за дъжд,  за забраните разказва доц. Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Поглед обръщаме и към занаятчийството. Председателят на Управителния съвет на Регионална занаятчийска камара - Пловдив  Тони Симидчиева ще ни покани на  Пролетния панаир на занаятите. Своите изделия там ще покажат 30 майстори и калфи. Ще има и демонстрации на живо.

В зона „Култура“ Веселина Пеева ни среща с Ивайла Александрова. Разговорът е за документалния й роман „Оловна тишина. Историята на един разстрел“.

Преди всичко това е поредната ни среща в "Добро утро, ден!" със световно известния диригент  Максим Ешкенази.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Движение и потенциал с „Вход свободен“

Говорим за онлайн събитието „Метаморфна техника. Защо?“. Разговор с Цветелина Григорова, инструктор за България по Метаморфна техника и представител на Международната метаморфна асоциация. Минути за рубриката „За и против“, във времето след 13.30 часа. Коментираме и защо продължителното седене вреди на тялото ни? На 31 юли празнуват..

публикувано на 31.07.24 в 09:30

"Точно днес" - темите в разгара на лятото

Посрещаме последното утро на юли с темите на деня. Те предвещават пожароопасно време и в политиката, и в горските масиви. Следим ситуацията с пожарите в региона. Огнена стихия лумна в смесена гора в местността „40-те извора“ и в широколистна гора в района на Баня във вторник. На политическата сцена – поредните парламентарни избори..

публикувано на 30.07.24 в 16:41

Игри и забавления във "Вход свободен"

Една тема с продължение ви предлагаме днес - за отношенията и тяхната сложност ще говорим отново в "Уроци по щастие". Дали се замисляме понякога върху твърдението, че жените и мъжете са заедно, за да решават проблемите, които не биха имали ако са сами? Все пак, не вярваме докрай в това твърдение! Модерният свят, модерните връзки и раздели, разглеждаме под..

публикувано на 30.07.24 в 09:30

В предаването "Точно днес" на 30 юли

За парите на Пловдив и за парите, които пловдивчани плащат като такси и услуги ще говорим със зам.- кмета по финанси Женя Петкова . В четврътък ОбС ще гледа промените в Наредбата за местните такси и цени на услуги. А промените в голямата си част са нагоре. Станислав Балабанов от ИТН ще попитаме за шанса партията за реализира получения трети..

публикувано на 29.07.24 в 17:00

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 29.07.24 в 16:06