Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Духа и Словото "Ден след ден"

24 май е Великден на духа и на просветата. Така го нарича Иван Вазов. А времето е доказало, че буквите и религията са спасили българския народ. Буквите са знак и магия. А словото е огън и меч. То величае и убива. От нас зависи как ще го употребим.

За просветата и знанието като корен на нацията ще говорим в днешната празнична програма „Ден след ден“:

Защо само на 24 май всички изведнъж се сещат, че родната реч е омайна и сладка?

През останалите 364 дни от годината почти се загубваме в чуждиците – шерваме, вместо да споделяме; джойнваме (се), а не се включваме; фасцинираме (се), вместо да се въодушевяваме ... хейтим, аутсорсваме, брандираме

Папагалим английския. Копираме, без да мислим.

Жалко е, но вече е факт, че ако не знаем английски, не можем да разберем българския.

Защо приемаме чуждиците безкритично, вместо да се опитаме да ги обясним? Липсата на словотворчество на небрежното отношение към езика ни ли се дължи?

Разполагаме с толкова много чуждици, а забравихме своиците си…

Забравяме и казаното от Йордан Йовков: „Думата е страшно нещо. В нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения – всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства.“

И така:

За тържественото шествие в Пловдив и празничните прояви до този час на деня е репортажът на Антония Попова.

За хигиената на говоренето и писането в нашето общество ще говорим с езиковеда доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Негова кауза е битката за спасяването на думите и на българския език.

За празника на българската азбука и на Духовността на българския народ ще е разговорът ни с проф. Кирил Топалов, писател, драматург, преводач, дипломат и общественик.

В ефир ще се срещнем и с Денка Генчева, директор на Средно училище „Свети Седмочисленици“ в Пловдив. Тя е една от 15-те заслужили пловдивски учители, удостоени с Почетна значка на Пловдив на днешния 24 май.

Предстои още една вълнуваща среща – с Радостин Чолаков, ученик в 11 клас в Магематическата гимназия в Пловдив. Той е лауреат на множество награди, последната е в сферата на изкуствения интелект от най – големия научен конкурс за гимназисти в света, провел се в Далас, Тексас.

Ще ни гостува и документалистът на пловдивската история Димитър Райчев, който е тазгодишният носител на Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос за културата на града. Отличието се определя от кмета на Пловдив.

Историкът Стефан Шивачев връща паметта на пловдивчани към най – големия дарител и благодетел на града Димитър Кудоглу. Навръх 24 май в Цар Симеоновата градина в Пловдив беше открит неговия възстановен бюст-паметник. 

Бъдете с Радио Пловдив и програма "Ден след ден" - започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа и на днешния празник!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30