Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За желаното и възможното "Точно днес"

Политик, правозащитник, историк и световен цигулар гостуват в предаването в петък сутринта за разговор по темите на деня.

Говорим за съдебна реформа и политически иновации с Мария Капон, която преди ден озадачено възкликна, че неин сигнал за злоупотреби отпреди 10 години, днес се оказва предложение за продължаване на наказателно преследване срещу Делян Добрев. Повод да поговорим за делата на трупчета и Темида за политическа употреба.

За опитът държавата да излезе от ценрофугата и да се състави редовно правителство ще разговаряме с историка и политически анализатор доц. Светослав Живков, който ще коментира ротацията в чуждия политически опит и в родната действителност. 

Адвокат Милена Кадиева, чиято кауза е защитата срещу домашното насилие, ще коментира приоритетът, който народното представителство прегърна. Въпросът е ще се намери ли верния ключ към работещ закон за закрила и адекватни наказания на насилниците.

С проф. Евгений Шевкенов влизаме в дългата история и предстоящата програма на най- стария Фестивал за камерна музика в Европа, който за 58 път вдига завеса в Пловдив. 

В "Добро утро, ден" още един цигулар - Максим Ешкенази с петата част от интервюто на Антония Попова за поредицата тази седмица.

Още от категорията

"Вход свободен" в Международния ден на околната среда

На 5 юни светът отбелязва Денят на околната среда и отдава значимото към важността на този ден в календара с редица прояви и събития. От 1972 г. насам, тогава когато е проведена и първата международна среща по въпросите на околната среда, днес посланието остава също толкова важно и до днес - "Само една планета". В тази връзка и с мисъл за това, което ни..

публикувано на 05.06.23 в 09:35

"Точно днес" за климата в политиката и земеделието

Началото на юни е, преполовяваме годината, а въпросите без отговор си остават същите като преди две години - ще успее ли 49-то НС най-накрая да сформира редовно правителство и каква е съдбата на бюджет 2023, който определя финансовите параметри на здравната каса.  Бурни политически страсти белязаха втория мандат - споразумение за ротации, изтекъл..

публикувано на 04.06.23 в 17:00

Социална политика и музика дискутираме в Клуба

Доскорошният регионален директор на Териториално поделение на НОИ в Пловдив - Розалия Джинева, и основателят и диригент на Биг бенд „Пловдив“ Николай Гешев са днешните гости в Клуб "Неделя“. В първия час на предаването с г-жа Джинева ще си говорим за социална политика, и докъде стигна пенсионна реформа, за най-куриозните случаи в нейната..

публикувано на 04.06.23 в 15:40

"Добро утро, ден!" с д-р Тотко Найденов

Уважаваният лекар, публицист и енциклопедист д-р Тотко Найденов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица.  Той е роден в Ямбол, но най-хубавите си години прекарва в Пловдив, където учи медицина.  Работил е като ординатор в кардиологичното отделение и в „Спешна помощ“ бил е селски лекар. Освен медицина, завършва и журналистика и е главен..

обновено на 04.06.23 в 10:11

На фокус с „Шейкър“

Днес в „Шейкър” коментираме астробюлетина за месец юни, който се очертава по майски динамичен. Очаквайте, Стефи Недевска с повече подробности. Говорим и за метода „Фокусинг“, с Даниела Пелтекова. Фокусирането е вътрешно ориентиран психотерапевтичен процес, разработен от психотерапевта Юджийн Гендлин. Може да се използва във всякакъв вид..

публикувано на 03.06.23 в 16:05