Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с д-р Тотко Найденов

| обновено на 04.06.23 в 10:11

Уважаваният лекар, публицист и енциклопедист д-р Тотко Найденов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица. Той е роден в Ямбол, но най-хубавите си години прекарва в Пловдив, където учи медицина.  Работил е като ординатор в кардиологичното отделение и в „Спешна помощ“ бил е селски лекар. Освен медицина, завършва и журналистика и е главен редактор на в-к „Български лекар“. Специалист е по социална медицина.

Автор е на над 55 книги, предимно на медицинска тематика. Д-р Найденов е един от възстановителите на Българския лекарски съюз, създател на Деня на българския лекар, Празника на фармацевтите, Чилови дни, Деня на Спасението, който е официализиран от Министерския съвет. 

Член е на Съюза на българските писатели и преди дни получи наградата за публицистика за книгата си  "Еврейският холокост, арменският геноцид и българското спасение".  

За себе си казва, че е типична зодия овен - упорит и никога не се отказва от целта си, не се страхува да критикува и да говори това, което му е на сърце. Обича България и вярва, че спасението ни е в здравно-духовната просвета.

Най-щастлив е със семейството си – със съпругата му имат 4 деца и 6 внуци. Болка му е, че у нас демографската криза става все по-сериозна, че младите продължават да напускат страната. 

Казва, че най-важното е да обичаш и истински щастлив е само този, който умее да прави другите щастливи.

В звуковите файлове можете да чуете разговора с д-р Тотко Найденов   И да ни слушате в ефир - всеки делничен ден в 7.30 ч. в "Добро утро, ден!". И отново в събота - от 8 до 9 ч. 


Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Първото утро на октомври посрещаме заедно! Ще ви разкажем за изложбата „Блясъкът на художественото наследство на Русия“, която   представя произведения от традиционна руска совалкова дантела и бродерия, изработени от студентите на Академията за традиционни изкуства в Санкт Петербург. Академията е първото и единствено държавно висше учебно..

публикувано на 30.09.23 в 16:05

"Добро утро, Ден" с Огнян Видев

Джаз музикантът Огнян Видев, който  стъпва на музикалната сцена още в далечната 1964 г. и през годините добавя към творческата си биография  впечатляващи изяви у нас и по света, се вдъхновява  от артистичната атмосфера на родния Пловдив. Където и да пътува обаче,  той твори с родния си град в сърцето. Само преди  месец музикантът бе удостоен с..

обновено на 29.09.23 в 20:52

"Ден след ден" в последния петък на септември

В най – големия пловдивски район – Централен“, започват проверки за качеството на храната в детски заведения. Причината са сигнали на родители за доставяна храна за децата им със съмнително качество. Днешната среща по този проблем в кметството на район „Централен“ обобщава в репортажа си Живка Танчева . Също днес с поста си се раздели..

публикувано на 29.09.23 в 14:59

Китайски истории във „Вход свободен“

Всеки петък, броят на щастливите хора се увеличава, с няколко милиона :) Петъчно говорим за събитието „Магията на Китай“. Утре на 30-ти септември, в Пловдив, с вход свободен. Със Си Фу Станислав Багалев коментираме, след 14 часа. С астролога Венета Матева говорим за рождения ден, в рубриката „Езо тера“. Рубриката „Четем с радио..

публикувано на 29.09.23 в 09:30

В извивките на есента - "Точно днес"

На 29 септември започва отброяването на 30-те страници политическо време до предстоящия местен вот точно месец по-късно. В дните дотогава  се очаква политиците и партиите да съизмерват амбициите си  и силите си  на еднакво отстояние от властта. Предстои ни спектакълът, обещаващ динамика с новаторска драматургия, лидерски апетити и..

публикувано на 28.09.23 в 17:09