Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобразуват училището в Бенковски в професионално

Идеята е на ТИЗ, подкрепена от община Марица и МОН

Тракия Икономическа Зона започва активна работа по четири пилотни проекта с професионални училища от Пловдив и региона. 

Кметът на община Марица Димитър Иванов днес е изпратил уведомително писмо до МОН, с което предлага училището в село Бенковски да се преобразува в професионално средно училище от 2024 г. Там ще се обучават кадри за бизнеса в ТИЗ, предимно оператори на машини и съоръжения в големите заводи. 

Антоанета Пакова, началник на РУО-Пловдив съобщи, че е стартирала процедура за преобразуването на ОУ "Георги Бенковски" - село Бенковски по идея на ТИЗ и фирмите в нея. Занапред там ще се обучават професионални паралелки, в направленията електроника и електротехника, електроника и компютърни науки и паралелка по машиностроене.

Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на ТИЗ заяви, че интересът на инвеститорите към зоната се увеличава. Днес той е провел разговори с голям инвеститор, който ще построи нов завод за 20 млн. евро на територията на зона Марица. Сделката ще бъде финализирана до три месеца. Той посочи, че бизнесът е наясно какво му е необходимо като кадри и от години работи с професионалните училища в областта. Според него е важно да се покаже на българското общество, че индустрия в България има и младите хора имат бъдеще тук. Панчев благодари на БТА и БНР, които са партньори в начинанието. 

Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“ заяви, че ТИЗ - това е индустрията на България, и те са дом на над 200 наши и световни компании, които движат икономиката на държавата. 

Другите три училища, на които ще помага в дуалното и професионалното обучение ТИЗ са: ПГ по жп транспорт - Карлово, ПГ по селско стопанство Куклен и тази по машиностроене в Пловдив.

Тракия Икономическа Зона проведе днес форум „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“. В него участваха представители на бизнеса, общините и образователните власти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Само проект на Радев може да е алтернатива на политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Свързани новини

Бизнес, общини и образование се срещат в ТИЗ

Тракия индустриална зона организира днес форум „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“. Няколко са темите, по които ще дебатират бизнес, общините и образователните власти.  Ще бъде обсъдена партньорската мрежа „ТИЗ: Бизнес - Образование“, създадена заедно с фирмите на 4 пилотни проекта с..

обновено на 30.05.23 в 06:50