Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години КЦМ създава работни места за хора с увреждания

4
Румен Цонев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ХОЛДИНГ КЦМ 2000
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

Още 830 милиона лева ще бъдат осигурени в новия планов период на Оперативна програма „Човешки ресурси“ за подпомагане на хората с увреждания. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска по време на Национален форум на тема „Социалната отговорност на големите корпорации и работния потенциал на хората с увреждания“.
 

„Тези мерки, които са заложени по оперативната програма, са свързани с активиране на неактивните лица, получаване на възможност те да бъдат обучени, съобразно новите икономически реалности, осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания“, каза заместник-министър Клисурска.

Форумът, организиран от Балкански институт по труда и социалната политика и ХОЛДИНГ КЦМ 2000, е от изключително значение, тъй като поставя на фокус проблемите и насоките за надграждане, каза заместник-социалният министър.

На него беше представен и добрият пример – дружество „Стопански дейности КЦМ“, създаващо 20 години устойчиви работни места за хора с увреждания. В момента в него работят около 100 души с увреждания, каза председателят на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 Румен Цонев.

„Ние сме изключително удовлетворени от работата с такива хора. Това е част от нашата корпоративна социална отговорност - да помогнем на тези, които не са като всички нас. И то в план, в който да им дадем възмооност за достоен труд и достойно заплащане. Това е един много успешен работен модел и смятам, че големите корпорации трябва да последват този наш модел“, каза Румен Цонев.

Този модел се внедрява в холдинга по време на дългогодишният председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор Никола Добрев.

„Това реши два проблема. Първо – хората, които имат проблем със здравето, да са изведени от трудните условия на работа. Второ – те да се чустват полезни, а когато те решат здравословните си проблеми, да се върнат на старите си работни места. Ползата за бизнеса беше, че ние можехме да организираме пълноценно работниците да вършат тази работа, за която са назначени“, каза Никола Добрев.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания професор Георги Йорданов подчерта, че има амбиция през тази и следващата година да се увеличат средствата за подпомагане на хората с увреждания. 


Галерия

Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19