Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юни се усмихва на децата - "Точно днес"

На 1 юни Пловдив се превръща в артистична сцена с реверанс към децата. Какво да очакваме в Международния ден на детето, който води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здрве, състояла се в Женева през 1925 г. и какви събития, посветени на детските усмивки предлагат многобройните организатори  от различни институции в града? Преди началото на събитията чуйте от Димитър Владимиров.

Сериозните отклонения, които дават политическите репери на държавата вече около две години, дотолкова обезвериха хората, че и тези, които са призвани да упражняват властта, и тези, които възприемат случващите се реални събития  единствено като абсурден театрален фон за наивници, отдавна недоумяват кой и на каква цена ще задвижи лоста на управлението, за излизане от безвремието и хаоса.

Наред с обещаващите фрази за добронамерено партньорство в името на отговорността пред избирателите и високите политически цели, с бумеранга от изтеклите записи, демонстративната пренебрежителност към вторите мандатоносители, запазения имунитет в условията на ексалирал до крайност парламентарен и институционален антагонизъм, върви и очакването за някакъв смислен обрат напук на абсурдите.

За сигналите, които дават политическите разговори, какъв е възможният Кабинет за България, ще успеят ли да се разберат и на каква цена двете най-големи парламентарни групи - събеседник – политологът Страхил Делийски.

За странностите на политическия климат и ретранслирането на големите обществени теми до ежедневните проблеми на хората. Какво да очакваме, когато неглижирането на обществената среда  притъпява сетивата за търсене на смисъл и превръща посланията на управляващите в политически шум – интервю с писателя Румен Леонидов.  

В минутите за култура след 9 – разговаряме с Мария Иванова – ръководител на Балетно студио „Буратино“. В рамките на четири дни в Дом на културата „Борис Христов“ се провежда ХII Международен детски балетен фестивал „С любов към танца“ с участието на трупи от България Гърция, Турция, Сърбия и Италия.

Инициатор на събитието, което е част от Културния календар на Пловдив, е Фондация „Буратино балет“..

От синоптичката Анастасия Стойчева ще научим какво време ни очаква през месец юни.

А в рубриката „Добро утро, днес“  тази седмица гостува д-р Тотко Найденов – медик, писател и журналист, автор на над 55 книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Клуб "Неделя" на музикална вълна

Днес в предаването сме изцяло на музикална вълна. Първият ни събеседник е един невероятен пловдивски музикант, който е заслужно уважаван от всички познавачи в бранша! За нас  огромно удоволствие да ви представим виртуозния китарист Кръстьо Пънев- Къната- единственият българин , който е имал честта на чужда сцена да подгрява легендарните "Дийп Пърпъл"...

публикувано на 12.05.24 в 12:10

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55