Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благотворително бягане за АГ отделение в Пловдив

| обновено на 03.06.23 в 08:47
Снимка: 5kmrun.bg

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас, Гребен канал Пловдив

Кампанията се организара от „5kmrun“и е под наслов „Дари времето си на 5kmrun“, което ще рече, че за каквото време участниците финишират 5-те км в този ден, такава сума ще дарят за каузата, например: Бягаш за време 22:38 – даряваш 22 лв., бягаш за 31:18 – даряваш сумата от 31 лв. и така нататък. 


Със събраните средства от тази кампания, ще се закупи специализирана медицинска апаратура за АГ отделението към МБАЛ „Свети Мина“, съобщи за Радио Пловдив управителят й Мария Горева. Тя посочи, че със събраните средства ще бъдат закупени операционна маса, операционна лампа, пациентен монитор и перфурзор.

По думите на Горева отделението се нуждае и от ремонт, който болницата не може сама да направи. В момента общинското здравно завадение е стабилизирано, задълженията са покрити, редовно се изплащат заплати, но е трудно да се купува апаратура и да се инвестира в обновяване на отделенията. Според управителя на болницата добра новина е, че е спряно текучеството в отделенията, много от младите лекари са се върнали обратно на работа, а в момента има и 14 специализанти по ренгенология, педиатрия, вътрешни болести и др.

Toва е единственият общински родилен дом в Пловдив, в окаяно състояние е и се работи със стара апаратура. На година има между 300-350 раждания и около 900 души минават на преглед. 

Според организаторите целта е да съберет 21,724 лв, като в самия ден на бягането ще има съответните урни по места, както и специална банкова сметка за тези, които нямат възможност да участват на това конкретно бягане, но биха искали да дарят. От организаторите припомнят, че това условие – „да дариш времето си на 5kmrun“ е пожелателно, но всеки може да дари сума, според собствените си възможности.
По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49