Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключът за живота на кабинета е у Борисов

Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов, БНР

Има мнозинство за гласуване на кабинет, има ясни заявки от лидерите на първите 2 политически сили, че такова мнозинство трябва да се гласува. Има и нагласи в обществото, че редовен кабинет вече е необходим, за да "оправи нещата" и животът да тръгне по-добре, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Киряков

За оперативно мнозинство, което да гласува правителството, ДПС е ненужна, защото 2-те големи коалиции имат 132-ма депутати. ДПС е нужна за конституционното мнозинство, което да прокара много важна и дългосрочна реформа, свързана с Конституцията. Тук обаче ДПС може да изиграе и много негативна роля, защото партията няма да се съгласи на каквато и да е съдебна реформа, допълни той. 

Киряков посочи, че съдебната реформа и промените в Конституцията са дългосрочна цел, а оперативната - за гласуване на правителството, е по-важна и по-спешна. 

Той изброи важните приоритети, които предстоят: освен Шенген и еврозоната, овладяването на инфлацията и обедняването на хората, успокояване на политическата и икономическата ситуация у нас, за да влязат чужди инвестиции, гласуване на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и др. 

"Ще има доста недоволни, защото трябва да се вземат доста "кървави" решения. Всички обаче трябва да подходят отговорно, а не да решават свои проблеми и цели", подчерта политологът.

Киряков допълни, че много е важен и въпросът дали ще оцелее кабинетът в следващите 9 месеца, но не трябва да се търси допълнително напрежение. 

"Защо се прави тази коалиция, въпреки че "си нямат доверие" по думите на Н. Денков? Отговорът е видимият страх от страна на ГЕРБ да не бъде арестуван техният лидер Бойко Борисов по обвинение, че е подпомагал или участвал в корупционни схеми", смята политологът.

Ключът за живота на този кабинет е какъв ще е резултатът от тези проверки, които доскоро бяха "на трупчета", допълни той.

Цялото интервю на Елена Крушкова с политолога Георги Киряков е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55