Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С посоките на юни - "Точно днес"

Кирил Митовски

Дисонансите на обърканото време създават разнообразни сюжети в живота ни на различни нива, които фокусират обществени, политически и духовни  акценти.

В обратното броене до началото на лятото „Точно днес“ вървим по горещите им следи като участници или наблюдатели,  и в диалог със събеседниците по различните теми.

Подред:  Създаденото още през 2006 г. със Закона за правната помощ Национално бюро за правна помощ и Адвокатска колегия – Пловдив организират кръгла маса, посветена на правната помощ на лицата, пострадали от домашно насилие и координацията на институциите при осъществяване на защитата им.

Форумът е във връзка с проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност“, с партньор норвежката съдебна администрация. За целите и очакванията от събитието – събеседник е адвокат Георги Баев – председател на Адвокатска колегия Пловдив.

За сигналите, които дават Парламентът и Правителство с работата си дотук и дебатите, които остават все така експресивни и още – възможно ли е да бъдеш коректив на управление, при условие, че си част от него – разговорът е с политолога доц. д-р Милен Любенов.

За три дни Пловдив се превръща в арена на древните ни предшественици от Античността и Средновековието с театрално-танцови представления, исторически възстановки, гладиаторски битки, обучение на древни войни, средновековна музика,медицина и кухня. Организатор на Фестивала „Пловдив – древен и вечен“ е Сдружение  за исторически възстановки „Филипопол“. За очакваните събития, които ни връщат няколко века назад, за да да осъзнаем следите на времето като неизменна част от нашето „тук“ и „сега“ – председателят на сдружението – Красимир Джамбазов.

Във времето за култура след 9 ч. ден преди началото на Фестивала на китарата „Поколения“, организиран от Сдружение „Китара – Пловдив“ –  за участниците, програмата и очкванията – разговаряме с председателя на Сдружението и преподавател на АМТИИ проф. д-р Стела Митева –Динкова.

А „Добро утро, Ден“ и в петък оставаме в компанията на директора на Регионалния природонаучен музей – Пловдив д-р Огнян Тодоров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10

"Вход свободен" в топилницата на юли

Цяла България е в червено на метереологичната карта. Балканите се превърнаха в най- нажеженото място в Европа. Пловдивчани такива жеги не могат да ги изплашат- южната кръв и гентичната ни конфигурация са специално програмирани, а тези от нас, които са родени през миналия век, задължително имат подръка репликата: "Какви жеги са това?! Навремето асфалта..

публикувано на 17.07.24 в 09:15