Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХОЛДИНГ КЦМ АД и Енери вече са партньори за зелена енергия

Снимка: БНР Пловдив

Водещият производител на олово и цинк в Югоизточна Европа КЦM АД сключва договор за покупко-продажба на електроенергия с оператора на възобновяеми енергийни активи Enery за 12-годишен период, считано от 2024 г. За КЦМ АД това сътрудничество означава значителен скок напред по отношение на екологичната, социална и управленска стратегия на компанията. Подсигурявайки възможността за снабдяване със зелена електроенергия от новата електроцентрала на Enery в България, компанията засилва непоколебимия си ангажимент към обществото и опазването на природата.

„Сключването на този договор е една много сериозна крачка в нашата политика за устойчиво развитие. Ние, заедно с Enery, днес започваме едно партньорство, което практически ще осигури 10% от нашето годишно потребление на енергия да бъде от фотоволтаична инсталация, и по най-добрия начин да отговорим на съвременните изисквания – както на обществото, така и на зелената сделка, която всички сме убедени, че трябва да се случи“, каза Иван Добрев, изпълнителен директор на КЦМ АД.

Председателят на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 Румен Цонев заяви, че това е една от стъпките в правилната посока.

„Ние сме убедени в потребността от зелен преход, не само в Европа, но и в целия свят. И по този начин, като консуматор на една енергия, произведена по този възобновяем начин, ние даваме шанс и нашия принос за ускоряване на този процес. Разбира се, нашият принос в зеления преход, ще бъде по-скоро с това да произвеждаме нашите метали по най-добрия начин, да можем да осигуряваме възможности за осъществяване на тази сделка. Защото практически зеленият преход е невъзможен без металите, които ние произвеждаме“, обясни Румен Цонев.

От Enery заявиха, че са горди да обединят усилията си с КЦМ АД, предлагайки им дългосрочна, надеждна и конкурентна зелена енергия.

„Сътрудничеството ни демонстрира как бизнесите могат да се обединят, за да постигнат енергийна стабилност и устойчиви дейности за опазване на околната среда“, каза Северин Въртигов, регионален мениджър и главен търговски директор на Enery.

В звуковия файл можете да чуете репортаж по темата. 


Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27