Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да имаме нови избори, а по-скоро нов кабинет в това НС

Снимка: БГНЕС

Политическата теми събираме в коментара на политолога доц. Татяна Буруджиева. 

Докъде може да стигне напрежението между първите мъже в държавата, след посещението на украинския президент миналата седмица, как ще се развие казусът с референдума за лева и как основните партии стягат редиците преди местните избори?

Доц. Буруджиева каза: "Посещението на Володимир Зеленски в България не е толкова уникално, то е част от продължаващата му обиколка им различните страни. Не бива да си мислим, че Зеленски е дошъл специално тук да уреди нещо. България е петата страна по помощ към Украйна. Трябва да престанем непрекъснато да говорим, да се включваме във войната. Трябва да имаме самочувствието да знаем, че сме направили нещо, с дадената помощ. Трябва по-ясно да се говори на българите, защото много се замъгляват нещата около това какво правим за Украйна. Очаквах много повече да говорим за след войната, при посещението на Зеленски и след него. Дори САЩ поставиха условия как да се използват техните оръжия, а ние нямаме такива. Ние говорим само затова, че тази война може да бъде разрешена с още война."

По повод на репликите и напрежението между акад. Денков и Румен Радев: "Вече имаме редовно правителство и е редно акад. Николай Денков да ни представлява на срещата на НАТО във Вилнюс. Радев е главнокомандващ, но оперативно и финансово всичко с армията е свързано с изпълнителната власт. В България стана ефективно да се използва стигматизацията. Тази тенденция е много опасна. Редно е Денков и Радев да се срещнат и разговарят, всички знаеха, че ще дойде Зеленски и защо не уточниха как ще действат при това посещение. Това замъглено говорене по отношение на Украйна, отваря полета за ново разделение на нацията. Политиците трябва да работят заедно и да не ни разделят."

По повод на правителството: "Сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не може да стане устойчива, ще скърца и пука. ПП от първия момент искат власт да управляват, в същото време ГЕРБ няма да ги остави да правят каквото си искат. Ако споделят властта, ще споделят и отговорността. Няма друг, освен ПП, които да искат да бламират правителството. Оптимист съм, че няма да имаме нови избори, по-скоро ново правителство в рамките на този парламент. От ПП зависи дали това, което са поискали ще го задържат за повече време."

"Президентът няма да насрочи референдум за еврото, макар законово да има основания", смята доц. Буруджиева. По думите й, българите ще са лишени от правото да имат собствено решение по отношение на политическите казуси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49